ANM anunță temperaturi scăzute! Cum va fi vremea în următoarele zile.

0

Vreme rece se anunţă în următoarele zile, iar duminică, 4 aprilie, de Paştele Catolic, temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul perioadei. De altfel, meteorologii anunţă schimbări bruşte de vreme în zilele care urmează.

„De Paştele Catolic va fi o vreme uşor mai rece faţă de ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Practic, de mai mulţi ani nu se mai potriveşte acest lucru, indiferent că vorbim de Paştele catolic, fie că vorbim de cel ortodox, pentru că aceste alternanţe sunt din ce în ce mai evidente, iar aceste circulaţii rapide, aşa cum am spus, determină treceri foarte bruşte de la zile foarte călduroase la o vreme fie apropiată de normalul termic, fie sub ce ar fi normal pentru perioada respectivă.

Şi ceea ce este normal, cantităţile de precipitaţii care se pot situa între 15-20 l/mp. Vorbim de cantităţi moderate, ceea ce pentru agricultură e un semnal bun”, a declarat, într-un interviu acordat DC News, Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Duminică, 4 aprilie, conform ANM, procesul de răcire a vremii va continua, astfel încât valorile termice vor fi cu mult mai coborâte decât cele normale pentru această dată. Cerul va avea înnorări, în prima parte a intervalului în majoritatea regiunilor, iar noaptea în cele sudice, sud-estice şi centrale. În jumătatea de sud a ţării şi pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii. Acestea vor fi sub formă de ploaie, exceptând zona Maramureşului şi a Transilvaniei, unde cu precădere noaptea, pe arii restrânse, trecător se vor semnala precipitaţii mixte.

La munte, îndeosebi la peste 1500 m altitudine va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Prin acumulare, pe arii în general restrânse, în sud, sud-est şi la munte, se vor totaliza cantităţi de precipitaţii însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări ziua local şi în vestul şi estul teritoriului. La munte, în special la altitudini mari, vântul va sufla tare, cu peste 70…80 km/h, condiţii în care ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată, iar vizibilitatea va scădea sub 100 m. Temperaturile maxime se vor situa între 6 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 5 grade.

În Bucureşti, vremea se va menţine închisă şi va continua să se răcească, devenind deosebit de rece pentru această dată. Mai ales din a doua parte a zilei va ploua aproape continuu, iar prin acumulare se vor totaliza cantităţi de apă însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade.

Luni, 5 aprilie, vremea se va ameliora în privinţa precipitaţiilor, dar va fi în continuare mult mai rece decât în mod obişnuit în prima decadă a lunii aprilie în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul zilei în centrul, estul şi sudul ţării, unde pe arii restrânse va ploua slab, iar trecător în Transilvania şi în dealurile Moldovei vor fi posibile precipitaţii mixte.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali, mai ales la începutul zilei, local va mai ninge slab. Vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari, cu peste 70…80 km /h, spulberând zăpada, dar, local şi temporar, şi în zonele joase de relief, în special în nord-vest şi în regiunile estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade. Vor fi condiţii de ceaţă, iar la sfârşitul nopţii se va produce brumă local în nord, în nord-est şi în centru şi pe suprafeţe mai mici în dealurile sudice.

În Capitală, vremea se va ameliora în privinţa ploilor, dar va fi în continuare cu mult mai rece decât normal în prima decadă a lunii aprilie. Pe parcursul zilei vor fi înnorări temporare şi condiţii să plouă slab, mai ales în orele dimineţii, apoi cerul se va însenina. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 12 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade.