Bursele sociale sunt de două sau trei ori mai mici decât prevede legea

0
Bursele sociale sunt de două sau trei ori mai mici decât prevede legea

Vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Brînduşa Lungu, susţine că bursele sociale acordate studenţilor sunt de “două ori, chiar de trei ori mai mici” decât prevede legislaţia în vigoare.

Brînduşa Lungu a declarat vineri, referindu-se la cererile de cazare în căminele studenţeşti, că universităţile acoperă aproximativ 70% dintre acestea.

 

Potrivit unui studiu al ANOSR, în 57% din 23 de universităţi analizate a crescut regia de cămin sau a fost discutată posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii.

 

“Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflaţiei”, susţin reprezentanţii ANOSR într-un comunicat.

 

De asemenea, au scăzut considerabil şi investiţiile în reparaţii şi modernizări ale căminelor.

 

În ceea ce priveşte regia lunară, ANOSR susţine că sunt cazuri în care s-a atins un nivel “record”: 500 de lei – Căminul Akademos – Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (doi sau trei studenţi în cameră), 320 de lei – Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava (trei studenţi în cameră).

 

Pe de altă parte, există universităţi care oferă preţuri mai mici pentru regiile lunare, însă studenţii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi câte patru sau cinci într-o cameră: 150 de lei – Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Gr. T. Popa’ Iaşi (patru în cameră), 100 de lei – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (cinci în cameră), 95 de lei – Universitatea ,,Politehnica’ Timişoara (cinci în cameră), 155 de lei – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (patru în cameră), 120 de lei – Academia de Studii Economice (patru în cameră).

 

Totodată, analizând situaţia a 23 de universităţi din ţară, ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuţii în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităţilor în ultimul an universitar.