Prețul gazelor crește de la 1 octombrie

0
Prețul gazelor crește de la 1 octombrie

Prețul gazelor va fi majorat, de la 1 octombrie, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, într-o conferință de specialitate.

“Producția de gaz intern din depozite este, la ora actuală, de 95%, față de alți ani, când procentul era de doar 25%. Din acest motiv, ANRE nu va crește mult prețurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creștem prețul cu 3% pentru industrie și cu 2% pentru casnici, dar, pentru că avem gaze interne stocate, creșterea va fi de 2% pentru industrie și de 1% pentru casnici. De la 1 ianuarie 2014, probabil că prețul la gaze va fi la fel’, a afirmat acesta.

 

Miercuri, șeful ANRE declara că prețul gazelor pentru populație va crește de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței.

 

”1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. La această dată, prețul gazelor de producție internă este programat să se majoreze cu 2%. În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă, estimăm o majorare de cel mult 1%”, a spus Havrileț.

 

România își asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producție internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă, populația și termocentralele utilizează gaze de import doar în proporție de aproximativ 5%.

 

Prețul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producție internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileț.

 

La 1 iulie 2013, prețul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici și cu 3% pentru cei industriali.

 

Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populație este 1 octombrie 2013, urmând ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie și încă 3% la 1 octombrie.

 

În perioada 2015—2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale (la începutul fiecărui trimestru).

 

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti prețuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze prețul direct cu furnizorii.

 

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea inițial dereglementarea totală a pieței până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autoritățile române au obținut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.