ANSVSA: 397 de focare de pestă porcină, active la nivel naţional. Numărul animalelor afectate a scăzut la 112.920

“În data de 15 aprilie 2021 sunt active un număr de 397 de focare de pestă porcină active (PPA),din care 8 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii comerciale de tip A (n.r- exploataţie deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii), fiind afectate un număr de 112.920 de porcine (animale afectate din focarele active)”, se arată în comunicat.

În intervalul 9 aprilie-15 aprilie 2021 au fost înregistrate 12 focare noi de PPA şi au fost stinse 17 focare de PPA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.499 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

“În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

În data de 25 februarie 2021 erau active un număr de 443 de focare PPA, fiind afectate un număr de 91.584 de porcine, transmitea ANSVSA la sfârşitul lunii februarie.

ANSVSA, în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii pestei porcine africane. Această campanie s-a materializat prin realizarea unui .

Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată, a declarat, în luna martie, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Ministrul a mai spus că din cauza acestei boli există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat în luna martie că fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed