ANSVSA: 443 de focare de pestă porcină, active la nivel naţional. Numărul animalelor afectate a crescut cu 14%, la 104.000

“În data de 1 aprilie 2021 sunt active un număr de 409 focare PPA (n.r.- pestă porcină africană), din care 7 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii comerciale de tip A (n.r- exploataţie deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii), fiind afectate un număr de 104.387 de porcine (animale afectate din focarele active)”, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

În intervalul 26 martie – 1 aprilie 2021 au fost înregistrate 21 de focare noi PPA şi au fost stinse 19 focare PPA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până la 1 aprilie 2021, au fost diagnosticate 5.402 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe, potrivit ANSVSA.

”În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor”, a transmis instituţia.

În data de 25 februarie erau active un număr de 443 de focare PPA, fiind afectate un număr de 91.584 de porcine, transmitea ANSVSA la sfârşitul lunii februarie.

ANSVSA, în colaborare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, a lansat o nouă campanie de conştientizare în rândul populaţiei asupra pericolului răspândirii pestei porcine africane. Această campanie s-a materializat prin realizarea unui

Pesta porcină africană este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care fermele de porci autohtone produc doar 25% din carnea de porc consumată, a declarat ,săptâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

“Pesta porcină africană este o pandemie.(…) Este o problemă gravă care produce anual un deficit de peste 600 de milioane de euro, în condiţiile în care noi producem doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane de locuri de cazare la porc de îngrăşat sunt ocupate peste 900.000, restul sunt locuri de cazare goale în ferme falimentate, iar Guvernul şi noi, fiecare, din bugetul naţional, plătim sute de milioane anual despăgubiri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a mai spus că din cauza acestei boli există riscul de a avea restricţii mai multe pentru exporturi.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a declarat săptămâna trecută că fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed