Antipa, primul muzeu din ţară cu facilităţi pentru persoane cu handicap

În luna septembrie 2011, când s-a redeschis, muzeul a fost dotat cu rampe de acces pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, un bazorelief cu explicaţii în Braille, 6 cutii cu piese ce pot fi atinse, dar şi alte instrumente special create pentru această categorie de vizitatori. Totuşi, aceste dotări erau insuficiente pentru a permite tuturor persoanelor cu dizabilităţi accesul la informaţie, dar şi interacţiunea cu multitudinea de piese prezentate în expoziţia permanentă.

Proiectul Muzeul Tuturor vine cu dotări suplimentare pentru persoanele cu handicap, facilitând astfel accesul acestora la informaţii şi la evenimentele de cultură. Printre acestea se numără:

o   instalarea a 20 bazoreliefuri ce prezintă dioramele din expoziţia permanentă, cu explicaţii Braille;

o   organizarea unei expoziţii temporare, intitulată În întuneric, dotată cu explicaţii audio, dedicată tuturor categoriilor de public, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi de vedere, în cadrul căreia vizitatorii sunt întâmpinaţi de un ghid cu deficienţe de vedere;

o   organizarea de vizite în colecţii pentru persoanele cu dizabilităţi de auz;

o   realizarea de ateliere de artă plastică inspirate din istoria naturală pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii;

o   realizarea de audiţii de sunete din natură pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere;

o   instruirea a 2 muzeografi în limbajul mimico-gestual pentru organizarea de ghidaje în expoziţie;

o   instalarea de covoare tactile pentru deplasarea în siguranţă a nevăzătorilor.

 

Muzeul „Grigore Antipa” devine astfel prima instituţie de profil din România dotată cu astfel de sisteme dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

 

„Obiectivul acestui proiect este de a semnala, informa şi demara un proces de conştientizare a societăţii din România referitor la importanţa accesului la informaţie al tuturor categoriilor de vizitatori, dar şi la nevoile şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul sponsorului principal Orange Romania, căruia îi mulţumim pentru sprijin. Compania a susţinut proiectul printr-o sponsorizare în valoare de 20 000 de euro.”, a declarat Diana Ion, Muzeul Antipa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed