Antreprenorii români se revoltă

 

 

„M-am apucat de antreprenoriat fără un leu şi m-am întrebat adesea de ce nu mă bagă nimeni în seamă, dacă sunt prea mică pentru a conta în ochii lor. De fiecare dată când se modifica legea, în dimineaţa următoare îmi venea să ma dau cu capul de pereţi  pentru că mă duceam la administraţie să îmi explice cum se aplică şi funcţionarii îmi spuneau că nu ştiu pentru că nu apăruseră normele. Ca antreprenor, trebuie să joc după reguli. Ştim că birocraţia nu se poate elimina, dar trebuie diminuată, iar taxele pe forţa de muncă sunt prea mari“, a spus Cristina Chiriac, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Antre­prenorilor, la prima conferinţă orga­nizată de asociaţie. Ea a fost anterior vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi director general al World Trade Center Bucureşti.

 

Nu ai cum să creezi joburi pentru tineri care nu ştiu nici să scrie


La eveniment au participat peste 100 de invitaţi, cei mai mulţi fiind antre­prenori, care, odată puşi faţă în faţă cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi cei ai Ministerului Fondurilor Europene, le-au reproşat că aceştia le servesc “pe tavă“ doar promisiuni, că le spun ce au de gând să facă, nu ce proiecte derulează în prezent şi ce trebuie corectat pentru ca micii întreprinzători să îşi poată dezvolta mai uşor afacerile şi să fie încurajaţi să creeze locuri de muncă. Problema este însă că până şi crearea locurilor de muncă a devenit o misiune aproape imposibilă pentru ei, în condiţiile în care tinerii nu numai că nu sunt suficient de pregătiţi pentru un anumit job sau nu cunosc o limbă străină, dar nici nu ştiu să scrie corect în limba română sau să compună un mail. În plus, pentru a plăti un angajat cu 1.000 de lei net, spre exemplu, angajatorii sunt obligaţi să cheltuiască aproape dublu (peste 40% din costuri fiind îndreptate către buget).

 

„Eu nu cred că angajatorii se plâng degeaba că tinerii nu sunt bine pregătiţi, pentru că am văzut eu absolvenţi care nu ştiu să scrie corect în limba română. Sigur că există şi factori externi Ministerului Educaţiei care contribuie la această situaţie, dar cea mai mare problemă este lipsa de motivaţie a profesorilor. Nu mai avem pedagogi pentru că sunt plătiţi prost şi, în multe cazuri, cei care chiar îşi dau interesul şi-l pierd rapid pentru că sunt umiliţi de alţii care sunt buni pentru sistem“, este de părere Adriana Ungu­reanu, antreprenoare până în 2010 care activa în industria textilă şi, în prezent, doctorandă la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed