x


 • EUR
  4.6975
  USD
  4.1192
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(7) "general"

Anul care vrea să reducă la tăcere creditul de consum

2018 este anul în care BNR vrea să pună la pământ avansul creditului de consum. În vara lui 2017 a restricţionat creditarea IFN-urilor, luându-le în supraveghere, iar în acest an va reduce, împreună cu băncile, gradul de îndatorare la împrumuturile fără ipotecă.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 12.01.2018, 11:59 | Actualizat: 12.01.2018, 11:59

În 2008, după un avans fulminant al creditului de consum, când criza bătea la uşă, BNR a restricţionat creditarea de consum, pe vremea aceea acordându-se credite doar cu buletinul. A impus stabilirea unui grad de îndatorare pentru fiecare tip de clientelă şi a introdus obligaţia prezentării fişei fiscale la acordarea creditului.

Zece ani mai târziu, un oficial al Băncii Naţionale avertizează că volumul creditelor noi l-a depăşit pe cel din 2007 şi 2008. Florian Neagu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară a declarat, în cadrul unei conferinţe organizată în luna septembrie, că există bănci care acordă credite cu un grad de îndatorare de 70%, dublu faţă de pragul admis de Banca Naţională. Potrivit acestuia, creditele de consum au ajuns din nou la un nivel care ridică semnale de alarmă. Iar îngrijorarea se referă la nivelul scăzut al ratelor de dobândă la care au fost acordate împrumuturile şi efectul creşterii acestora asupra celor îndatoraţi.

„Acelaşi mesaj se observă şi la nivel de volum, nu doar la viteza de creştere a creditului. Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depăşit volumul din 2007-2008, când aveam condiţii favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice, va veni un răstimp când aceasta va creşte, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili“, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR se „uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci descoperim unele relativ mari faţă de ceea ce am vrea să vedem“.

 

mai multe, pe capital.ro