Anunțul BNR de ultimă oră: rate mai mici pentru românii cu credite

Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni, 21 noiembrie 2022, la 7,91% pe an, de la 7,94% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul anului 2021 era de aproximativ 2% pe an.

ROBOR 3M crescuse în ultima perioadă şi a atins pe 26 octombrie (8,21%) cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR 3M a trecut de pragul de 8% pe 1 august 2022.

Valorile extreme ale indicelui ROBOR 3M în perioada 14 noiembrie 2021 – 21 noiembrie 2022:

  • Valoare maxima: 8.21 % (26 octombrie 2022)
  • Valoare minima: 2.59 % (15 noiembrie 2021)

Ce înseamnă ROBOR?

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an.

Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni. Acestea servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă.

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR («calculul ROBOR»), în intervalul 10:45‐11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalți participanți.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.

Ratele dobânzilor de referință ale pieței monetare interbancare ROBID/ROBOR sunt calculate zilnic de către Reuters. ROBOR-ul este sta­bilit zilnic de piața interbancară. ROBOR se stabilește pe o piață – piața monetară interbancară, deci, pe baza cererii și ofertei.

Altfel spus, este prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele. El nu este stabilit administrativ, nu este impus de nimeni! Băncile vin cu oferte și cereri de lichidități.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed