x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

Anunțul făcut de Laura Codruţa Kovesi: MĂ LUPT până în ultima secundă

Mă lupt pentru şansa de a deveni procuror-şef european până în ultima secundă, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.06.2019, 15:46

Ca procuror, Laura Codruţa Kovesi a anchetat oameni politici de la vârf, afacerişti puternici şi judecători corupţi. Ea nu va fi stingherită de câteva jocuri politice de la Bruxelles, relatează Politico după un interviu cu Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi, fosta şefă a anticorupţiei din România este una dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru a deveni primul procuror-şef al Uniunii Europene, funcţie care are rolul de a investiga infracţiuni legate de bugetul european cum ar fi frauda, corupţia şi spălarea de bani.

Kovesi se află acum în centrul unei lupte pentru putere între Parlamentul European, care o susţine la şefia nou-creatului Parchet European, şi Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanţii guvernelor statelor membre, instituţie care îl preferă pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert. În plus, Kovesi a fost sabotată chiar de propriul guvern care a acuzat-o că a dirijat o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva politicienilor.

Negocierile dintre cele două instituţii vor fi reluate odată ce noul Parlament European va intra în funcţie după alegerile din 26 mai. Pentru mai mulţi diplomaţi de la Bruxelles cea mai bună cale de a ieşi din acest impas ar fi ca Uniunea Europeană să se unească în jurul lui Bohnert, în condiţiile în care acesta a primit un sprijin puternic de la unii membri ai Parlamentului European şi nu are problema lipsei de sprijin din partea propriului guvern.