Apă cu porţia, în plină caniculă. Care sunt localităţile din România unde s-a limitat consumul

Canicula aduce din nou în prim-plan o problemă gravă a localităţilor care, deşi au ajuns şi ele în anul 2024, încă nu au apă curentă deoarece nu au fost niciodată branşate la reţeaua naţională.

Deși există fonduri disponibile prin programul PNRR, nu există cine să le atragă, iar proiectele necesare stau uitate în sertare de ani de zile, scrie Antena 3 CNN.

Paradoxul din Aninoasa

În Aninoasa, judeţul Gorj, deși locuitorii sunt conectaţi la reţeaua de apă potabilă, aceștia primesc apă doar câte două ore pe zi, din cauza secetei.

Cu temperaturile crescute din ultima perioadă, consumul de apă a crescut, însă autorităţile au decis să ofere apă cu porţia cetăţenilor, astfel că în plină caniculă, apa curge doar în intervalul orar 19-21.

Primarul localităţii, Ilie Pietroi, afirmă că cetăţenii sunt de vină pentru această situaţie, deoarece consumă mult mai multă apă decât într-o perioadă normală.

Canicula și criza de apă în Provița de Sus și Provița de Jos

În localităţile Provița de Sus şi Provița de Jos din judeţul Prahova, cei aproape 4000 de locuitori nici măcar nu dispun de o reţea de apă potabilă. Aceștia se bazau până acum pe un izvor natural, care este grav afectat de secetă în această perioadă.

În timp ce România se confruntă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, disconfortul termic este deosebit de accentuat, iar un nou val de praf saharian urmează să agraveze situația.

Avertizările meteorologice de caniculă

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, avertizează că în jumătatea sudică a țării, valul de căldură persistent și canicula vor continua să provoace un disconfort termic deosebit de accentuat.

Mai multe județe sunt sub incidența codului roșu, iar temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, cu un indice de disconfort termic ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed