Apar tot mai multe indicii că producțiile record ale lui DAEA sunt fantasmagorii

România a anunțat că este prima în Uniunea Europeană la producția de porumb pe 2018, cu peste 18 milioane de tone recoltate de pe o suprafaţă de 2,415 milioane hectare. Ar fi trebuit să fie triumful lui Liviu Dragnea și al pionului său Petre Daea. Pe lângă osanalele pe care trebuiau să le primească, cei doi au utilizat această raportare ca un suport pentru PIB iar creșterea economică uriașă cu care au ieșit permanent în spațiul public, la pachet cu măsurile de creștere a salariilor și pensiilor, este în funcție de acest PIB. Totul a fost perfect până în iulie când de la Comisia Europeană a apărut o scrisoare prin care i s-a cerut lui Petre Daea, pionul rămas fără rege pe tabla de șah, după plecare lui Liviu Dragnea din ecuație, să corecteze cifrele la producția de porumb pentru anii 2017 și 2018, existând suspiciuni că acestea au fost umflate pentru a da bine în statisticile guvernării PSD. Daea a confirmat existența scrisorii de la Comisia Europeană, dar nu a recunoscut că au existat erori în raportarea producției de porumb. Luni, șeful PNL, Ludovic Orban, i-a cerut public demisia ministrului Agriculturii pe motiv că este un mincinos. „Solicit oficial demisia lui Daea, pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive care au fost făcute de Ministerul Agriculturii, condus de Daea”, a declarat Orban.

 

Ce spune specialistul

 

Dincolo de declarațiile politice, au apărut și puncte de vedere ale specialiștilor. Una dintre ele este cea a lui Emil-Florian Dumitru, președintele Pro Agro. Din cele spuse de acesta se desprinde ideea că cheia raportărilor false este în relația primari-direcții agricole județene. Iată postarea sa de pe Facebook:

 

”ROMÂNIA AGRICOLĂ A VIITORULUI NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU O FEUDĂ A POLITICIENILOR IEFTINI

Nu aș fi vrut să vă tulbur vacanța dragi prieteni însă sunt consternat să constat că nu avem pic de responsabilitate în ceea ce presupune fișa postului fiecărui înalt responsabil.

Povestea cu producțiile umflate a început din 2017 când, din dorința de a se lăuda în fața șefului „atotputernic”, ministrul agriculturii a început să dea telefoane pe la președinți de asociații la direcții pentru agricultură să ne spună că avem recorduri de producție…
La o emisiune înregistrată de agricultură difuzată sâmbăta… la o televiziune favorabilă partidului stat… am fost în platou … chiar la prima emisiune și când am ridicat problema producțiilor mincinoase reprezentantul MADR care se află prin telefon mi-a argumentat că aceste date sunt trimise de DADR-uri sub semnătură…( după această intervenție a mea… nu am fost difuzat în cadrul emisiunii…că na stricăm osanalele aduse pcr-ului).

Îmi vine să râd dacă nu ar fi de plâns citind inepțiile debitate de comunicatul MADR privind minciună cu producțiile record la porumb
citez:
„Datele transmise fiind asumate atât de exploatațiile agricole cu personalitate juridică, de primării – pentru exploatațiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât și de direcțiile agricole.

Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui județ de direcțiile teritoriale de statistică, acestea dețînând și un centralizator pe județ și formularele care stau la baza centralizatorului pe unități/localități.”

Cu ajutorul unuia dintre cei mai buni experți din zona trading de cereale din România – Gabriel Razi am câteva detalii pe care doresc să le împărtășesc cu cei ce au astfel de curiozități:

1. Textul asta nu spune nimic despre VERIFICAREA și VALIDAREA DATELOR primite din teren, menționează doar AVIZAREA! (eu înțeleg că cineva semnează de primire/predare și aia e). Textul lasă să se înțeleagă că MADR nu dispune de o metodologie de verificare a datelor.
CARE ESTE METODOLOGIA DE VERIFICARE ȘI VALIDARE A DATELOR?

2. Care e încrederea care poate fi acordată unui unor date venite de la actori care nu au în obiectul de activitate lucru cu seturi de date? (Mă gândesc cu precădere la primarii)

CÂTĂ IPOCRIZIE SĂ AI CÂND SUSȚII CĂ AI METODOLOGIE CÂND PE ORGANIGRAMĂ MADR LA COMPARTIMENTUL STATISTICĂ FIGUREAZĂ 0/1 OAMENI!!!

3. Pentru a întări chestia asta, atașez spre informare, o metodologie privată de estimarea productivității în teren din SUA dincolo de prelucrarea imaginilor satelitare pe care le interpretează periodic de la semănat până la recoltat…

# Se întregistrează comună și județul

# Se intră în câmp 35 de pași și se începe esantionarea

# Se măsoară și se notează densitatea.

# Se măsoară un lot de 9.1 metri (30 picioare) și se numără știuleții pe două rânduri din lot. Se înregistrează numărul.

# Se extrage știuletele cu numărul 5, 8 și 11 de pe fiecare rând din lotul de eșantionare

# Știuleții sunt aduși la mașînă

# Se măsoară lungimea stiuletilor, se face media și se înregistrează

# Se numără rândurile de boabe de pe fiecare știulete, se face media și se înregistrează

4. Ce zic alții despre producția de porumb 2018 din România:

USDA (Aug 2019) – 14 mil. – public, american
COCERAL (Mai 2019) – 12 mil. – ong UE al comercianților de grâne (iau date de la operatorii comerciali din fiecare țară în parte)
Strategie Grains (Iulie 2019) – 12.5 mil. – prognozator reputabil francez, care chiar e luat în seama de burse (date satelitare+meteo)

În concluzie:
– o declarație mincinoasă a României a influențat piețele bursiere de cereale;
– a influențat modul de formare a prețului pe plan local și singurii perdanți au fost fermierii;
– a decredibilizat modul de evaluare a producțiilor și a arătat că MADR este lipsit de proceduri… totul facându-se la dorința șefului
.. oricare ar fi acela
– a influențat în mod artificial ponderea agriculturii în PIB… adică în loc de 15.2 mld euro a fost 14.55 mld euro… practic deficitul de balanță comercială este de 2.2 miliarde euro”.

 

Ce spune Daea

Ministerul Agriculturii a ținut să respingă toate informațiile apărute în spațiul public despre exagerarea raportărilor și a avut un punct de vedere legat de scrisoarea de la Comisia Europeană. Iată comunicatul Agriculturii condusă de Daea:

”Referitor la articolele publicate recent de mass-media și afirmațiile unor lideri politici ce vizează producțiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

 

În ceea ce privește scrisoarea DG AGRI Ares(2019) 3806746, MADR a răspuns, încă din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numărul 262762, informând asupra faptului că autoritățile din România au raportat și raportează producțiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Național de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Național Anual, documente însușite prin semnătură de cei care le transmit. Astfel, există două dări de seamă statistice respectiv AGR2A – „Suprafața productivă de primăvară” și AGR2B – „Suprafața recoltată și producția obținută, utilizarea îngrășămintelor, amendamentelor și pesticidelor”, datele transmise fiind asumate atât de exploatațiile agricole cu personalitate juridică, de primării – pentru exploatațiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât și de direcțiile agricole. Producția de porumb înregistrată, cântărită și depozitată a fost verificată și prin intermediul rețelei de informații contabile agricole RICA, aceasta confirmând datele comunicate prin procedurile statistice de mai sus, AGR2A, AGR2B. RICA este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală, efectuată pe un eșantion de 5100 exploatații agricole și structurat pe 12 clase de dimensiune economică și 8 tipologii agricole. În primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producător din România, în care se consemnează suprafaţa care a fost însămânţată până la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezultă din centralizare se confruntă cu cele de la APIA privind subvenţiile. AGR 2B se face în toamnă şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate până la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din România sunt raportate prin dări de seamă statistice, luate sub semnătură. Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui județ de direcțiile teritoriale de statistică, acestea deținând si un centralizator pe județ și formularele care stau la baza centralizatorului pe unități/localități. Facem precizarea că, în solicitarea Comisiei Europene de revizuire a producției de porumb se făcea referire la anumite estimări, făcute în perioada de vegetație a culturii respective, nicidecum la recoltat.

Așadar, producția anului 2018 raportată este corectă, iar faptul că România se află în rândul țărilor mari producătoare de porumb a fost certificat de instituții cu atribuții în acest domeniu. De asemenea, atragem atenția tuturor să renunțe la dezinformări pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor români care an de an, prin munca lor susținută, realizează producții însemnate de porumb și nu numai, contribuind la dezvoltarea economică a României.

Totodată, ministrul Petre Daea îi invită pe oamenii politici care pun la îndoială exactitatea producțiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb, întrucât recoltarea se realizează la vedere”.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed