Apartamentele noi din București încep să fie la căutare

În august 2013, când s-a lansat varianta în lei a programului de creditare Prima Casă, o familie de bucureşteni cu venituri medii interesată de achiziţia unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 50 mp, la un preţ de circa 47.000 de euro, trebuia să accepte un grad de îndatorare de 30%.

 

La începutul acestui an, achiziţia aceluiaşi tip de apartament era posibilă cu un grad de îndatorare de 27,2%, situaţie care denotă o uşoară îmbunătăţire a accesului la locuinţe, potrivit unei analize realizate de capital.ro. La această ameliorare a contribuit diminuarea ratelor interbancare la 3 luni (Robor 3 luni), în funcţie de care se calculează dobâzile la creditele în lei. Indicatorul Robor la 3 luni a scăzut de la 4,49% pe an, în 1 august 2013, la 2,43% pe an, în prezent, potrivit statisticilor BNR.

 

Cele mai mari zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi, care au 8.885 de locuinţe construite în total, au încasat anul trecut din vânzările de apartamente circa 46 mil. euro, echivalentul a 735 de locuinţe. O mare parte din aceste unităţi locative au fost vândute prin „Prima Casă“.

 

Chiar dacă rezultatul vânzărilor nu cunoaşte o creştere spectaculoasă faţă de cel din 2012, diferenţa fiind de doar 1,5 mil. euro, pierderile acestor ansambluri, generate în principal de împrumuturile bancare contractate pentru construcţie, au scăzut substanţial, de la 41 mil. euro la 28,44 mil. euro în 2013, conform datelor publicate de dezvoltatorii imobiliari la Ministerul Finanţelor Publice.

 

Din analiza capital.ro au fost excluse ansamblurile rezidenţiale Militari Residence (4.000 de locuinţe) şi Cartierul Latin (1.000 de locuinţe), deoarece vând apartamente prin intermediul unor persoane fizice autorizate.

 

Articolul integral pe capital.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed