Apartamentele vechi nu pot fi certificate energetic din lipsa normelor metodologice

„În prezent, în România, există 700 de auditori energetici autorizaţi, formaţi în trei ani. Deşi de la 1 ianuarie 2010 toate tranzacţiile trebuie efectuate în conformitate cu legea 372/2005, prin care se cere ca locuinţele să aibă certificat energetic, nu există norme metodologice pentru apartamentele din blocurile vechi, în condiţiile în care tot ce s-a construit de la începutul lui 2006 a avut obligaţia să aibă aceste certificate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România, Emilia Cernea Mladin.

Conform acesteia, de la 1 ianuarie nu se vor putea încheia tranzacţii imobiliare fără aceste certificate energetice, iar notarii care vor parafa afacerile o vor face pe răspunderea lor.

„Legea spune că pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe clădire, şi că trebuie luat un apartament reprezentativ. E greu însă de găsit un apartament reprezentativ într-un bloc comunist”, a declarat Cernea Mladin.

Totuşi, afirmă preşedinta AAER, situaţia nu este disperată deoarece „suntem în noiembrie şi până în ianuarie se poate rezolva şi această problemă legislativă”.

„Poate nu se vor mai face tranzacţii cu apartamente vechi câteva zile, dar asta nu înseamnă că piaţa imobiliară se va bloca de la 1 ianuarie”, a mai spus preşedintele AAER.

Emilia Cernea Mladin a mai precizat că este mul mai uşor pentru ca blocurile vechi incluse în programul de izolare termică să fie incluse în cea mai bună clasă energetică (A, pe o scară de la A la G, n.r.), deoarece investiţia este mult mai mică.

„Aceste blocuri se încadrează, înainte de a fi anvelopate, în clasa energetică C sau D. La blocurile mari, investiţia nu este foarte mare şi se ajunge uşor la clasa energetică A sau B. Investiţia este însă ceva mai mare pentru blocurile mici, de patru etaje, sau pentru locuinţele individuale”, a mai spus Cernea Mladin.

Conform prim-vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), lipsa cadrului legislativ prin care să-şi desfăşoare activitatea auditorii energetici va favoriza, după 1 ianuarie 2010, vânzarea de apartamente noi.

Această opinie a fost împărtăşită şi de directorul general al companiei Impact SA, Dan Ioan Popp, care crede că astfel se va consemna şi o scădere a preţului apartamentelor vechi.

„Peste 40% din apartamente sunt vechi, de peste 50 de ani. Cum nu se mai fac tranzacţii, lanţul de generare a lichidităţilor este întrerupt deoarece statisticile arată că 70% dintre tranzacţiile imobiliare sunt făcute de oameni care şi-au vândut ceva. În aceste condiţii, singura scăpare este programul Prima casă. Dacă în prezent 75-80% din banii de la <Prima casă> erau destinaţi apartamentelor vechi., în viitor doar 3-5% se vor mai duce către apartamentele vechi. De la sub 25%, vom ajunge majoritari”, a spus Popp.

Acesta a fost însă contrazis de preşedinta AAER, cea care a precizat că apartamentele noi nu au o întotdeauna o calitate energetică foarte bună, fiind şi de clasă energetică B, în timp ce un apartament dintr-un bloc vechi anvelopat poate fi de clasa energetică A.

Conform directorului general al portalului imobiliar Imopedia, Răzvan Munteanu, „nu se poate vorbi de un blocaj imobiliar pe termen lung prin aplicarea legii 372/2005”, şi a atras atenţia la trei factori care pot influenţa tranzacţiile în 2010: cursul valutar, valoarea TVA-ului şi situaţia Programului Prima Casă.

La Palatul Parlamentului are loc în perioada 12-15 noiembrie cea de-a 10-a ediţie a Târgului Naţional Imobiliar, eveniment care reuneşte 65 de companii din domeniul imobiliar: Oferta acestora cuprinde garsoniere, apartamente, case şi vile situate în Bucureşti, Ilfov şi Valea Prahovei.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea Înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comentează şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed