Apelul oficialilor ieșeni: “Nu mai aruncaţi televizoare în râuri!”

0

Este apelul autorităţilor de gospodările a apelor. La Iaşi au fost colectate din cursurile de apă peste 36 de tone de deşeuri. „Nu mai aruncaţi televizoare şi scaune de birou în cursurile de apă!” Acesta este mesajul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, care anunţă prelungirea, până pe 31 mai, a Campaniei „Curăţăm România”. 42 de tone de deşeuri au fost strânse de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodările a Apelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, de la demararea campaniei, la începutul lunii aprilie.

În afară de televizoare şi scaune de birou, angajaţii administraţiei bazinale şi voluntarii au mai “pescuit” din cursurile de apă din zona Moldovei cauciucuri, peturi şi resturi menajere. Numai la Iaşi au fost colectate din cursurile de apă peste 36 de tone de deşeuri. Pentru depozitarea deşeurilor de orice fel în albia sau pe malurile cursurilor de apă, pe baraje şi diguri sau în zone de protecţie ale acestora, persoanele fizice pot fi sancţionate cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, iar persoanele juridice sau Unităţile Administrativ Teritoriale cu sume cuprinse între 75.000 lei şi 80.000 lei.

La Iaşi, campania naţională lansată de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat la 5 aprilie, cu o întîlnire a grupului de lucru constituit în acest scop de către structurile teritoriale ale ministerului: Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, Direcţia Silvică Iaşi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat că, începând cu 1 iunie, Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice în toată ţara cu privire la respectarea legislaţiei privind salubrizarea terenurilor. “Primăriile care nu s-au implicat în campanie vor fi, bineînţeles, primele vizate de aceste controale”, a adăugat ministrul.