Apicultorii rămân cu gustul amar al producției înjumătățite

„Anul acesta am obținut la nivel național doar 50-60% din producția anuală de miere, iar prețul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorării cu 35-40% a prețurilor de achiziție de la apicultori la unele produse. Vestul și centrul țării au fost afectate de secetă, iar în alte zone nerealizarea producției a apărut din cauza ploilor excesive. În sudul țării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiții la nivel național am obținut doar 30% față de media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o producție anuală de 4.000-5.000 tone de miere de salcâm. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 și 35% pentru că în aproape toată țara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, în funcție de zone, s-a realizat între 45 și 60%. Numai în Lunca Dunării a fost o producție de miere aproape de normal”, a explicat președintele ACA.

 

În ceea ce privește schema de minimis anunțată de Ministerul Agriculturii, Fetea a afirmat că apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel încât „să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine”.

 

„Am cerut acest ajutor pentru a completa rezervele de iernare acolo unde se impune. Sunt doar vreo două—trei județe care nu au avut probeleme. Mi se pare o măsură bună pentru că unii au reușit să își formeze 20% rezerve de iernare, alții 40% sau poate 50%. Dacă ni se dă această oportunitate este important să avem aceste rezerve de iernare, astfel încât să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine. Județele cele mai afectate sunt cele din vestul țării pentru că au fost calamitate și din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, în Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decât după ce a înflorit floarea soarelui”, a menționat Ioan Fetea.

 

Apicultorii își pun mari speranțe în Târgul Național al Mierii, organizat în perioada 19-21 septembrie 2014 pe Platforma Apicolă Băneasa, deoarece vor veni din zonele în care s-au realizat producții de miere în acest an.

 

„Vor veni la târg cei care au excedent de miere și nu au dat-o la prețurile de achiziție, însă chiar dacă vor avea prețuri mai mari vor fi mult sub cele din supermarketuri plus că la târg se garantează calitatea mierii, care vine direct de la sursă, fără amestecuri”, a adăugat Fetea.

 

Potrivit proiectului privind aprobarea schemei ‘Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai — iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol’, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, resursele financiare necesare aplicării acestei scheme de ajutor pentru apicultori se ridică la 4,131 milioane lei.

 

Sprijinul financiar reprezintă ajutor de minimis și se acordă beneficiarilor prevăzuți în schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceștia, suportate în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai — iunie 2014.

 

Acest ajutor financiar este în cuantum de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii și până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii.

 

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

 

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa Anul trecut au fost produse aproximativ 18.000 de tone.

 

România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, peste 60% dintre aceștia fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producția de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

 

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed