x


  • EUR
    4.7326
    USD
    4.2139
string(16) "instant-articles"

Aproape 20.000 de motive să mori în București

Lucrările de construcții în Capitală sunt adevărate surse de poluare cu praf și reprezintă unul din pericolele pentru sănătatea locuitorilor.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 18.06.2019, 12:10

 

Numărul de lucrări anunțate în perioada unui an de zile la Inspectoratul de Stat în Construcții este de aproximativ 10.000-12.000. În evidențele Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov, la finele lui 2018, se aflau peste 20.000 de lucrări aflate în diverse stadii de execuție, se arată într-un răspuns dat de vicepremierul Daniel Suciu unei interpelări făcută de deputatul Cornel Zainea.

 

Parlamentarul susține că cetățeni ai orașului Voluntari din județul Ilfov au atenționat cu privire la existența unui șantier continuu – cartierul ANL Henri Coandă – care reprezintă o sursă de poluare cu praf în sectorul 1 și în orașul Voluntari. Acest proiect, care se întinde pe aproximativ 120 de hectare, a fost inițiat în anul 2003, început în anul 2005 și deși termenul inițial de finalizare era de doi ani, după mai mult de zece ani acest proiect nu este gata. Încă nu există  racord la canalizare iar depozitarea deșeurilor din construcții creează o imagine grotescă a cartierului în ansamblul său. De asemenea, există străzi neasfaltate. Conform unui studiu recent publicat în European Heart Journal, jurnal oficial al Societății Europene de Cardiologie, în România, mai mult de 200 de decese pe an la 100.000 de locuitori sunt corelate cu poluarea aerului. Expunerea ridicată la particule fine afectează funcția vasculară, ceea ce poate duce la infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Sursele predominante de particule fine sunt arderea combustibililor fosili și a biomasei, industria, agricultura și praful purtat de vânt.