x


  • EUR
    4.8709
    USD
    4.0044
string(16) "instant-articles"

Aproape de DEZASTRU! Un celebru lac de la malul mării DISPARE pe zi ce trece

Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei prelungite.

Autor: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 21.09.2020, 10:45

Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu aproximativ 1 metru în urma secetei înregistrate în Dobrogea în ultima perioadă, fenomen în premieră în ultimii 50 de ani, au transmis luni reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

 

„Specialiștii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm”, se arată în comunicatul ABADL.

 

 

De asemenea, un alt factor important, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70 – ’80.

 

Articolul integral pe G4MEDIA