Aproape trei milioane de români trăiesc în sărăcie absolută

În România, rata sărăciei continuă să rămână ridicată în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. Şi asta în condiţiile în care, în ultimii ani, numărul românilor care trăiesc în sărăcie absolută a scăzut.

Potrivit Barometrului de Opinie Publică, realizat anul trecut de Fundatia Soros, în România, în 2006, trăiau trei milioane de oameni aflaţi în sărăcie absolută, faţă de opt milioane, în anul 2000.

Totodată, Barometrul Opiniei Publice arată că în ceea ce priveşte veniturile, diferenţa între cei mai bogaţi şi cei mai săraci s-a accentuat din ce în ce mai mult. Comparativ cu celelalte state europene, inegalitatea veniturilor băneşti în România este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

În ceea ce priveşte raportarea sărăciei pe regiuni, în nord-estul ţării, în Moldova, rata sărăciei absolute este de 35% din populaţie, faţă de 10% în Bucureşti. De asemenea, datele arată o diferenţă semnificativă între mediul rural, unde 22% din populaţie este afectată de sărăcie, faţă de 7% în mediul urban.

Un raport al Bancii Mondiale privind monitorizarea sărăciei în România, arată că, în ultimii ani, regiunile din vestul şi sudul României au cunoscut ritmuri mai rapide de reducere a sărăciei. În schimb, românii din nord-est, sud-vest şi sud-est prezintă cel mai ridicat grad de sărăcie, se mai arată în raportul Băncii Mondiale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed