Aproape un milion de britanici sunt nevoiţi să lucreze cu normă redusă

În ultimul an, peste 250.000 de persoane care ar prefera să lucreze cu normă întreagă au fost nevoite să muncească patru zile pe săptămână, sau chiar mai puţin, potrivt datelor Oficiului Naţional de Statistică.

Astfel, numărul acestora a crescut cu mai mult de o treime faţă de anul trecut şi arată modul în care companiile încearcă să facă faţă situaţiei dure, alegând să reducă numărul orelor de lucru şi nu să concedieze în masă.

Mai multe companii mari au redus numărul orelor de lucru sau au oferit vacanţe prelungite, pentru a încerca să reducă costurile. La începutul lunii iulie, cotidianul britanic The Daily Telehraph anunţase că British Telecom a oferit angajaţilor dreptul de a avea o vacanţă a cărei durată s-ar putea prelungi până la maxim un an, dacă aceştia acceptă reducerea salariilor cu 75%.

De asemenea, compania aeriană British Airways a cerut angajaţilor săi să lucreze cu jumătate de normă sau gratuit.

Şi 86% din angajaţii KPMG, cea mai mare companie de contabilitate din Marea Britanie, prezentă şi pe piaţa din România, au fost de acord să lucreze numai patru zile pe săptămână. În acelaşi timp, producătorii auto Ford şi Honda le-au cerut angajaţilor să fie de acord cu reducerea orelor de muncă.

Ultimele cifre publicate arătau că, în intervalul martie-mai 2009, un număr record de 927.000 de persoane lucrau mai puţin de 30 de ore pe săptămână pentru că nu au putut să-şi găsească un loc de muncă în regim full-time. Astfel, numărul acestora a crescut cu o rată anuală de 38%.

Unele date separate publicate săptămâna trecută au arătat că numărul şomerilor a crescut la 2,38 milioane persoane, iar economiştii estimează că acesta va depăşi trei milioane persoane, asemenea crizei de pe piaţa muncii de la începtul anilor ’80 şi ’90.

Potrivit statisticilor publicate la finalul lunii iunie, economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru din 2009 cea mai accentuată scădere trimestrială a ultimei jumătăţi de secol şi cea mai severă din 1948, din punct de vedere anual.

Astfel, produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit s-a contractat cu 2,4% în primul trimestru din 2009 faţă de trimestrul precedent.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed