Aproximativ 3,7 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene în baza acordului referitor la cereale negociat de Naţiunile Unite şi Turcia

Ministerul a declarat că 10 nave, cu 169.300 de tone de produse agricole, urmau să părăsească porturile ucrainene de la Marea Neagră duminică.

”La ora 10.00, 8 nave au părăsit porturile Odesei Mari, iar alte 2 îşi aşteaptau rândul şi condiţiile favorabile”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut după ce Rusia a invadat ţara pe 24 februarie şi i-a blocat porturile la Marea Neagră, ducând la creşterea preţurilor alimentelor la nivel mondial şi provocând temeri de penurie în Africa şi Orientul Mijlociu.

Ucraina, un important producător şi exportator mondial de cereale, livra înainte de război până la 6 milioane de tone de cereale pe lună.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise în baza acordului semnat pe 22 iulie de Moscova şi Kiev, iar ministerul a spus că aceste porturi pot încărca şi trimite în străinătate 100-150 de nave comerciale pe lună.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri