Aproximativ 500 de angajaţi, din cei 750, urmează să fie disponibilizaţi de la 1 august la Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină calcinată din România

Preţul gazelor naturale pe piaţa din România a crescut de zece ori – de la 18 euro/MWh în T1 2021, cotaţia pentru T4 2022 a atins şi depăşit 180 euro/MWh. Preţul energiei electrice pe piaţa locală a crescut de la 60 euro/MWh în T1 2021, la o cotaţie pentru T4 2022 ce a atins şi depăşit nivelul de 500 euro/MWh.

”Strategia Grupului de a fi integrat pe verticală este periclitată având în vedere preţurile prohibitive ale produselor energetice şi certificatelor de emisii de CO2. Alum, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în faţa altor rafinării de alumină europene şi internaţionale, care beneficiază de avantaje locale. Aproximativ 500 de angajaţi urmează să fie disponibilizaţi la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialişti pentru a efectua activităţi de cercetare-dezvoltare, logistică, întreţinere şi reparaţii pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă şi reînceperea producţiei atunci când condiţiile pieţei de energie se vor îmbunătăţi”, anunţă grupul.

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunţă că, din cauza costurilor ridicate şi a disponibilităţii limitate a produselor energetice, trebuie să-şi schimbe strategia de a fi integrat pe verticală şi să se adapteze la contextul nou şi dificil prin închiderea temporară a unităţii de producţie de alumină din Tulcea.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creşterii accelerate a preţurilor la electricitate şi la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producţie pentru alumina calcinată şi aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât preţul unei tone de alumină importată şi livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe Dobra, director general ALRO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Alum.

Concret, alumina produsă de Alum ar ajunge la un cost de peste 900 dolari/tonă, în timp ce preţul aluminei pe pieţele internaţionale este de aproximativ 500 dolari/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 dolari/tonă în 2022, a adăugat Gheorghe Dobra.

Preţul gazului a crescut de zece ori de la 18 euro/MWh în T1 2021, la peste 180 euro/MWh în T4 2022. Preţul energiei electrice a urmat aceeaşi tendinţă şi de la 60 euro/MWh în T1 2021, a ajuns şi a depăşit 500 euro/MWh în T4 2022.

”În prezent, pe piaţă există un deficit de energie electrică şi de gaze naturale pentru consumatori. Preţul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 euro/certificat la sfârşitul anului 2020, până la peste 90 euro/certificat, în prezent. Alro şi Alum au dezvoltat scenarii de funcţionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activităţi de producţie şi trecerea unor echipamente de producţie în stand-by. Alro a redus producţia de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză şi Alum şi-a revizuit programul de producţie în funcţie de nivelul de alumină calcinată necesar pentru Alro, dar odată cu creşterea continuă a preţurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil”, precizează grupul.

În acest context, conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operaţiunilor de producţie de alumină ale Alum, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiştilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiţi pentru reluarea producţiei atunci când evoluţia preturilor produselor energetice o va permite.

Alum va continua să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare şi operaţiuni de logistică a aluminei şi, de asemenea, va demara acţiuni de reparaţii şi mentenanţă a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producţiei de alumină atunci când piaţa o va permite.

”Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a Alum, este de a conserva activele grupului şi de a menţine stabilitatea financiară a grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă faţă provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil. Grupul va ţine la curent investitorii şi publicul interesat despre cele mai recente evoluţii în domeniu”, mai arată grupul.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed