x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(16) "instant-articles"

Arabia Saudită aproape a finalizat primul reactor nuclear De ce sunt îngrijorați observatorii internaţionali

În câteva luni, Arabia Saudită va finaliza primul reactor nuclear, după cum indică noile imagini prin satelit. Totuși, încă nu sunt semne că reactorul este pregătit să respecte normele de siguranţă care ar împiedica construirea unei bombe nucleare, transmite The Guardian.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 06.04.2019, 7:55

Reactorul este situat la periferiile Riadului, în oraşul pentru ştiinţă şi tehnologie Regele Abdulaziz. Locul a fost identificat de către Robert Kelley, fost director al inspecţiilor nucleare la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a spus că este vorba despre unr eactor mic de 30 de kilowaţi care este aproape de finalizare.

 

„Pot să estimez că ar finaliza totul, cu acoperiş şi electricitate, în cursul unui an,” a spus Kelley, care a lucrat pentru mai bine de trei decenii în cercetare şi inginerie în complexul american pentru arme nucleare. Kelley a afirmat că fotografiile din satelit arată că un vas tubular de 10 metri, din oţel, care va conţine combustibilul nuclear, a fost ridicat şi construirea clădirii din jur de ciment este în curs.

 

Mai multe, pe Adevarul.ro.