Arafat, despre scenariul carantinării Capitalei: Virusul evoluează

0
Arafat, despre scenariul carantinării Capitalei: Virusul evoluează

 

“Nu se compară Bucureştiul cu Suceava. Dacă numărul de cazuri de la Suceava şi la modul în care ele au evoluat a condus la decizia că trebuie să aplicăm măsura carantinării, la Bucureşti, din fericire pot să o spun, suntem departe de această măsură, la acest moment.

 

Bineînţeles că nimeni nu poate da garanţie 100% despre nimic în acest caz. Virusul evoluează. Din fericire, în România chiar dacă a evoluat în unele zone mai grav, încă evoluează mai lent decât în alte ţări.

 

Dar bineînţeles că acest lucru poate să se schimbe, poate să însemne că trebuie să schimbăm şi noi aplicarea regulilor pe care trebuie să le implementăm”, a declarat Raed Arafat.

 

Conform Ordonanţei Militare 6/30.03.2020, măsura de carantinare, pe perioada stării de urgenţă, se aplică pentru municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.

 

În zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieşirea, pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei.

 

De asemenea, se permite intrarea şi/sau ieşirea persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

 

În perioada stării de urgenţă s-a instituit perimetrul de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, municipiul Suceava şi comunele limitrofe, formată din toate celelalte unităţi teritoriale administrative din judeţ.

 

În zona de protecţie este interzisă deplasarea între localităţile din zonă a persoanelor ce aparţin altor categorii socio profesionale decât cele prevăzute ca excepţie de circulaţie în zona de carantină.

 

Este strict interzis accesul între localităţi prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.