‘Arhiducele Joseph’, diamantul care a doborât recorduri mondiale, vândut cu 21,47 mil. dolari

Această sumă reprezintă un record de preţ pentru un diamant de culoare D – considerată cea mai bună – şi, totodată, un nou record mondial pentru un diamant ce provine din minele Golconda din India. În acelaşi timp, „Arhiducele Joseph” a fost vândut cu 282.485 de dolari pe carat, stabilind un nou record în acest sens.

 

Această nestemată uriaşă, despre care casa Christie’s afirmă că este cel mai fin şi mai mare diamant Golconda din lume ce a fost scos la licitaţie, are un colorit şi o structură internă perfecte.

 

Diamantul, a cărui mărime se apropie de cea a unei piese de domino, nu este montat într-o bijuterie, însă a fost deja inclus într-o broşă şi într-un pandantiv.

 

Acest diamant provenit din minele Golconda, precum Koh-I-Noor, care ornează coroana reginei Marii Britanii, diamantul verde Dresda, diamantul Regent, care este expus la Muzeul Luvru, şi diamantul albastru Hope, oferit de Harry Winston celebrului Smithsonian Institution din Washington, face parte dintre diamantele care prezintă cea mai mare puritate.

 

Minele de diamante Golconda sunt în prezent închise, întrucât zăcământul a fost epuizat.

 

Ele au fost exploatate timp de aproape 2.000 de ani, din anul 300 î.e.n. şi până la jumătatea secolului al XVIII-lea şi au reprezentat, alături de o mină din Borneo, principala sursă de diamante din lume, până în jurul anului 1725, când oamenii au descoperit diamante în Brazilia şi apoi în Africa de Sud, în secolul al XIX-lea.

 

Diamantul a fost denumit după fostul lui proprietar, arhiducele Joseph August Viktor Klemens Maria, fiul arhiducelui Joseph Carl al Austriei şi al prinţesei Clothilde de Saxa-Coburg şi Gotha.

 

Născut în 1872, arhiducele Joseph a fost strănepotul împăratului Leopold al II-lea, după tată, şi strănepotul regelui Louis Philippe al Franţei, după mamă.

 

Arhiducele Joseh a trăit în Ungaria şi s-a stabilit după cel de-Al Doilea Război Mondial în Statele Unite, după ce ţara lui a fost ocupată de Uniunea Sovietică.

 

A revenit apoi în Germania după câţiva ani, unde a şi murit în anul 1962, la vârsta de 90 de ani.

 

Arhiducele Joseph i-a oferit acest diamant fiului său arhiducele Joseph Francis (1895-1957), care l-a depus în 1933 în seiful unei bănci maghiare.

 

Diamantul a fost vândut în 1936 unui cumpărător rămas anonim, care l-a lăsat în acelaşi seif pe perioada întregului război mondial, evitând astfel să fie confiscat de nazişti.

 

După câteva „decenii de mister”, potrivit casei Christie’s, diamantul a reapărut pe scena internaţională, cu ocazia unei licitaţii organizate la Londra în 1961. Apoi, a reapărut 32 de ani mai târziu la Geneva, la o licitaţie organizată de casa Christie’s, unde a fost cumpărat de un colecţionar rămas anonim pentru 6,5 milioane de dolari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed