AcasăExterneArmata lui Putin rămâne fără obuze, artileria ucraineană, fără țevi. Pentagonul: barajele...

Armata lui Putin rămâne fără obuze, artileria ucraineană, fără țevi. Pentagonul: barajele artileriei ruse au scăzut în intensitate

Barajele artileriei ruse au început să scadă în intensitate pe frontul din Ucraina, chiar dacă și în acest moment rușii continuă să tragă mai multe obuze decât ucrainenii, a declarat, sub anonimat, un oficial al armatei SUA în cadrul unei conferințe speciale de presă la Pentagon.

Concomitent, aliații NATO se confruntă cu o nouă problemă, în privința pieselor de artilerie acordate armatei ucrainene: țevile respectivelor tunuri încep să se deterioreze și trebuie schimbate, după ce, în ultimele luni, au tras mii de proiectile zilnic, conform New York Times.

„Încă de la începutul conflictului, am avut de-a face cu un duel de artilerie. Faptul că rușii îi depășesc numeric pe ucraineni, în privința gurilor de foc, nu e ceva nou. Ce vă pot spune este că acest avantaj s-a micșorat în timp, în ceea ce privește diferența dintre obuzele trase de ruși, comparativ cu cele trase de ucraineni”, a declarat oficialul Pentagonului.

Americanii apreciază că scăderea în intensitate a barajelor de artilerie ale armatei ruse are legătură atât cu scăderea stocurilor de muniții, dar și cu modul eficient în care ucrainenii reușesc să-și desfășoare propria artilerie.

În plus, conform Pentagonului, militarii Kievului s-au dovedit a fi până acum foarte eficienți în identificarea și distrugerea artileriei ruse, prin intermediul lansatoarelor Himars, dar și cu ajutorul propriei artilerii clasice, de câmp. Dar frontul din Ucraina începe să semene tot mai mult cu cel din timpul Primului Război Mondial, avertizează oficialul Pentagonului.

„Avem două tabere care stau față în față și care încearcă să se piseze reciproc cu artileria și să se folosească de artilerie pentru a le permite propriilor trupe să înainteze. Dar, odată ce unii reușesc să facă asta, ceilalți încearcă să facă fix același lucru”.

Ucraina, de pildă, trage obuze într-o zi cât trăgea NATO în Afganistan într-o lună întreagă: între 6.000 și 7.000 de obuze sunt trase zilnic de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse: o cantitate „stupefiantă” conform responsabililor NATO, care au arătat că forțele Alianței nu foloseau în Afganistan mai mult de 300 de obuze pe lună. În ceea ce privește armata rusă, aceasta ar lansa între 40.000 şi 50.000 de proiectile zilnic. Cifrele avansate de responsabilii NATO sunt amețitoare în condițiile în care SUA produc 15.000 de obuze lunar.

SUA au acordat Ucrainei peste un milion de obuze de artilerie și 20 de milioane de cartușe pentru armamentul de infanterie

Iar piesele de artilerie furnizate de NATO Ucrainei încep să se deterioreze, se arată în materialul New York Times: pur și simplu, țevile tunurilor au ajuns, după câteva luni de război susținut, la capătul „duratei de viață”: în mod normal, în funcție de calibru și tipul de muniție folosite, țeava unui tun se uzează după câteva mii de proiectile trase și trebuie înlocuită. În caz contrar, crește riscul ca respectiva țeavă să explodeze în momentul tragerii.

În plus, în prezent Ucraina poate folosi simultan doar două treimi din cele 350 de piese de artilerie donate de NATO: o treime dintre acestea sunt scoase din uz pentru reparații sau mentenanță. Până în prezent, SUA a furnizat Ucrainei peste un milion de obuze de artilerie. Dintre acestea, 903.000 sunt obuze standard de calibrul 155 mm NATO.

De asemenea, americanii le-au mai dat ucrainenilor un număr de 3.000de obuze „Excalibur” care sunt ghidate GPS și pot lovi precis ținte la distanțe aproape duble față de artileria clasică. Ajutorul include 180.000 de obuze calibrul 105 mm NATO. Conform Pentagonului, SUA a acordat Ucrainei și 20 de milioane de gloanțe pentru armamentul individual de infanterie.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.