”Aș prefera să mor de Covid decât să mor de foame”. Drama pe care o trăiesc trei milioane de oameni

Peste trei milioane de libanezi trăiesc într-o sărăcie lucie. După zeci de ani de corupție, inegalități sociale puternice, criză economică persistentă și explozia masivă din Beirut care a distrus o treime din oraș, pandemia a pus capac unei situații deja dramatice. Blocați în case și rămași fără mâncare, libanezii au doar două opțiuni, la fel de dure – boala sau foametea.

Mii de protestatari furioși s-au confruntat cu poliția în Tripoli din cauza restricțiilor dure. Manifestanții au aruncat cu grenade asupra polițiștilor, care le-au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

 

Cel puțin un protestatar a fost împușcat, iar peste 70 au fost răniți, potrivit Associated Press.

„Am auzit oamenii spunând: <Aș prefera să mor de Covid decât să mor de foame>”, a declarat activista libaneză Dayna Ash, citată de NBC News.

Violențele au venit pe fondul unui lockdown dur impus în Liban în 14 ianuarie. Măsura anunțată pentru 11 zile a fost prelungită până în 8 februarie. Guvernul relaxase restricțiile în perioada sărbătorilor de iarnă, într-o încercare de stimulare a economiei. Ca urmare, cazurile Covid-19 au crescut până la cifre record, mai mult de 5% din populație fiind infectată în prezent, ceea ce a dus la carantina draconică.

Angajații din prima linie sunt copleșiți în timp ce internările în spital scapă de sub control. Fotografii cu oameni tratați în propriile mașini au devenit virale pe rețelele sociale.

Acum, numărul deceselor Covid-19 zilnice este de peste cinci ori mai mare decât în ​​iulie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu supermarketurile închise, cei care doresc să iasă din casă pentru a merge la spitale sau farmacii, inclusiv medici, trebuie să completeze o declarație.

Blocați în case, libanezii s-au văzut în situația de a nu mai avea ce mânca. Proviziile făcute pentru carantina anunțată inițial s-au terminat, iar rafturile magazinelor sunt goale. Singurii care i-ar putea ajuta sunt voluntarii din partea ONG-urilor, dar aceștia spus că guvernul le-a respins cererile de a duce alimente și provizii familiilor vulnerabile.

„Ei trăiesc tocmai pentru că noi le trimitem mâncare”, a spus Maya Chams Ibrahimchah, fondator al unei organizații de caritate libaneze care asigură gratuit provizii esențiale pentru 226.000 de persoane prin intermediul magazinului său alimentar. ONG-ul primește zilnic sute de apeluri din partea familiilor care cer lapte, scutece și mâncare.

 

 

Morții cu morții, viii cu viii. Iohannis a plecat sâmbătă la schi, lângă Sibiu

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed