ASF încheie anul în forță. Controale urmate de sancțiuni la Euroins

0

Anul acesta, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat mai multe amenzi, a sancționat directori de companii și a scos din joc City Insurance, din cauza mai multor fraude pe piața de asigurări.

2021 a început în forță cu aplicarea unor amenzi în valoare de 4,73 milioane de lei către membrii conducerii City Insurance, dar și către Euroins, cei mai mari asigurători RCA din țară, de la vremea aceea. Amenzile sunt semnificative, ținând cont că în perioada 2018-2020 autoritatea a aplicat 36 amenzi în cuantum total de peste 5,14 milioane de lei. Cei de la City au fost sancționați pentru că  au transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății. La finele lunii, întreaga conducere executivă și neexecutivă a City Insurance a fost amendată drastic de către ASF, într-o măsură care sancționează comportamentul liderilor companiei, care au îngreunat procedurile de control, nepunând la timp la dispoziție documentația cerută de angajații Autorității.

Luna următoare, Euroins România, al doilea cel mai mare asigurător RCA de pe piaţa locală, a primit o nouă amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru că nu a transmis oferetle de despăgubire, nu a adus motive pentru care nu a aprobat anumite pretenţii de despăgubire şi pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF. ASF spune că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital minim, precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social. Astfel, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare „sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, se arată într-un comunicat al ASF.

La jumătate anului, City Insurance a primit sancţiuni drastice de la ASF: amenzi cu o valoare totală de 11 milioane de lei, conducerea a fost preluată de Fondul de Garantare. Iar în luna septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. și constatarea stării de insolvență a acesteia. Compania era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA.

Anul îl termină de asemenea în forță. Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea Euroins România Asigurare – Reasigurare S.A., în perioada mai-octombrie 2021, o acțiune de control periodic la sediul asigurătorului (on-site). Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis impunerea de sancțiuni contravenționale societății, constând în amenzi, precum și măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate, după cum urmează:
  1. În conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) și alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în suma de 3.546.000 lei.
  2. În conformitate cu prevederile art. 215 (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei (reprezentând 0,1751% din cifra de afaceri).
  3. În baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) și alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. va transmite la A.S.F. spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată.