AcasăEconomieAsociaţia Forţa Fermierilor: Zece mii de fermieri din România, în pericol să...

Asociaţia Forţa Fermierilor: Zece mii de fermieri din România, în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă cuvenite din cauza unor funcţionari din Direcţiile Agricole Judeţene

”Asociaţia Forţa Fermierilor protestează public împotriva modului scandalos în care unii funcţionari din Direcţiile Agricole Judeţene şi-au desfăşurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafeţelor calamitate”, a transmis, vineri, Asociaţia Forţa Fermierilor.  

Reprezentanţii acesteia susţin că, din cauză că pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt, la acest moment, excluşi de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform ordonanţei de urgenţă adoptate joi de Guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial. 

 „Numeroşi membri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, din judeţele Brăila, Iaşi, Vaslui şi Constanţa, dar şi din alte zone, au semnalat că sunt în această situaţie. Din estimările AFF, la nivel naţional este vorba de o suprafaţă de peste 100.000 de hectare şi circa 10.000 de fermieri afectaţi, în cazul cărora, funcţionarii Direcţiilor Agricole Judeţene respective nu au trecut în procesele-verbale de constatare procentul de afectare al culturilor. Doar procesele-verbale care au procentul menţionat înscris sunt în prezent luate în calcul la plata despăgubirilor prin ordonanţa de urgenţă recent adoptată”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.  

Fermierii cer conducerii Ministerului Agriculturii să implementeze şi să comunice următoarele decizii: 

1. Identificarea exactă a tuturor cazurilor, la nivel naţional, de fermieri care au fost excluşi de la plata despăgubirilor de secetă pentru că nu au trecut procentul de afectare al culturilor în procesul-verbal de constatare a calamităţii.  

2. Identificarea tuturor funcţionarilor Direcţiilor Agricole Judeţene care se fac vinovaţi de această bătaie de joc la adresa fermierilor şi sancţionarea lor exemplară. 

3. Identificarea unei soluţii, la nivel ministerial şi guvernamental, pentru ca aceşti fermieri, excluşi pentru moment de la plata despăgubirilor deşi au tot dreptul, să beneficieze de ajutorul de stat pentru culturile de toamnă calamitate. 

 

 

 

Ultimele Articole