AcasăActualitateASPA anunță câți câini a prins până acum, în zona Lacul Morii:...

ASPA anunță câți câini a prins până acum, în zona Lacul Morii: „Ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă”

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că a prins 14 câini, în zona Locul Morii, locul unde sâmbătă Ana Oros și-a găsit sfârșitul.

ASPA spune că patrupedele găsite nu aveau microcip, deși majoritatea au ieșit din curți, fiind lăsați liberi pe stradă, spun reprezentanții ASPA. Aceștia spun că în 2022 au prins 1700 de câini de pe domeniul public, cei mai mulți din Sectorul 6.

„Acțiunea de astăzi (n.r. duminică) de la Lacul Morii s-a finalizat cu capturarea a 12 adulți și 2 pui, care au fost cazați la adăpostul ASPA Bragadiru. Toți fără microcip. 4 dintre aceștia fac parte din grupul celor identificați ieri pe câmp, fiind tranchilizați de la distanță.

Acestora le-au fost prelevate probe de către polițiști pentru a se stabili dacă sunt cei care au atacat ieri dimineață. Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă.

În acest sens, vom sesiza poliția”, au scris reprezentanții ASPA pe pagina de Facebook.

Cei mai mulți câini capturați au fost găsiți în Sectorul 6

Mai mult, anul trecut, anunță ASPA, au fost capturați, pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. De atunci capturare nu a fost oprită sau restricționată.

„La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844”, se arată în comunicatul ASPA.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6, a comunicat instituția:

Sectorul 6 – 381
Sectorul 5 – 358
Sectorul 2 – 285
Sectorul 4 – 268
Sectorul 3 – 238
Sectorul 1 – 150
Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023, a mai transmis ASPA.

„Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre”, a mai transmis ASPA.

Capturarea nu rezolvă nimic

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini, spun reprezentanții instituției.

„ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni.Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea. Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân ”, au mai scris reprezentanții ASPA pe pagina de Facebook.

Peste 6000 de câini și pisici au fost sterilizați anul acesta în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite ale ASPA, potrivit datelor publicate de instituție. 9000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.