Astăzi este ziua lui Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin știute despre ”poetul nepereche”

Din păcate, din cauza pandemiei, numeroase evenimente consacrate menite a cinsti memoria ”luceafărului poeziei românești” au fost anulate din cause bine știute.

Prozatorul și jurnalistul român dar mai ales poetul Mihai Eminescu a marcat profund literatura autohtonă cu opera sa fabuloasă. Nu este român care la școală nu a învățat măcar o poezie de Eminescu sau vreun îndrăgostit care nu a putut alege vreun poem al poetului, pe care să-l recite iubitei.

”Luceafărul” omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste

15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor,  (1850 – 1889). Luceafărul” este una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873 și a fost scrisă și finalizată de-a lungul multor ani, ajungând să fie publicată în 1883. În 2009, a fost omolgat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste.

Lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu. Juca fotbal și  ura algebra

*”Poetului nepereche” îi plăcea să joace fotbal. Teodor V. Ștefanelli, istoric, prozator, traducător, dramaturg și memorialist, coleg de liceu cu Eminescu, a lăsat scris, în ”Amintiri despre Eminescu”, cum marele poet se alătura adesea studenților care băteau mingea, în orele libere, pe maidanul de lângă strada Ciucur Mare, din Cernăuți. Nu-i plăcea deloc matematica și, prin urmare, era slab la această materie.

*Academicianul George Călinescu, critic și istoric literar, l-a citat pe Eminescu în lucrarea ”Viața lui Mihai Eminescu”: ”Deși aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăța deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt științele cele mai grele de pe fața pământului”.

* În copilărie, obișnuia să-și sperie tatăl prinzând șerpi și aducându-i în apropierea casei părintești. Se pare că figura pe care o făcea părintele său la vederea reptilelor îl amuza teribil. Când Ioan Slavici i-a oferit un loc de muncă la redacția ziarului Timpul, i-a cerut bani pentru drumul de la Iași (unde se afla atunci) la București. ”N-am cu ce veni. Asta m-a făcut să-mi țin gura până acuma. 100 de franci am pe lună. Din ce dracu să plec?”, i-ar fi scris poetul.

Românii au talent, revine în 2021 cu ”porție dublă” Din 5 februarie, grandiosul concurs va fi difuzat de două ori pe săptămână

* Există doar patru fotografii despre care se știe cu siguranță că îl reprezintă pe Mihai Eminescu. Când a scris ”Pe lângă plopii fără soț” era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Ion Luca Caragiale. Fata locuia pe o stradă încadrată de plopi. Poetul ar fi numărat copacii și a constatat că sunt fără soț… Se pare că dragostea pentru poezie a rămas la fel de puternică până în ultimele sale clipe, Eminescu scriind chiar și în sanatoriu. *După moarte, în buzunarul hainei sale au fost găsite două poezii. Asteroidul 9495, descoperit în 1971, a fost redenumit, în anul 2000, asteroidul Mihai Eminescu. Marele poet nu e însă singura personalitate din România care și-a împrumutat numele unui corp ceresc. Există, de asemenea, un crater de pe Lună ce se numește Spiru Haret și unul pe Venus numit Elena Văcărescu, și doi asteroizi pe care-i cheamă’ George Enescu și Constantin Brâncuși.

GALERIE FOTO Cea mai spectaculoasă Dacia de până acum! După Duster se va lansa Bigster, un SUV uimitor

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed