Astăzi încep dezbaterile pentru bugetul de stat

0
Astăzi încep dezbaterile pentru bugetul de stat

Comisiile de Buget Finanţe din Parlament încep în această dimineaţă dezbaterile la bugetul de stat pentru 2008. Parlamentarii l-au invitat pe ministrul economiei şi finanţelor să le explice cum a fost construit bugetul pentru anul viitor.

Varujan Vosganian a declarat, recent, că în urma dezbaterilor din Parlament, proiectul de buget va fi îmbunătăţit, precizând însă că orice modificare legislativă va trebui să indice în mod clar şi sursa de finanţare.

Fondul Monetar Internaţional a recomandat autorităţilor de la Bucureşti o evaluare mai realistă a veniturilor bugetare, un deficit bugetar în jurul valorii de 1% pentru perioada următoare, iar creşterea economică estimată de către FMI pentru anul 2008 este 6% , în timp ce nivelul luat în calcul la buget este de 6,5%.

Bugetul ar urma să fie supus votului celor două camere pe 27 noiembrie, imediat după alegerile pentru Parlamentul European.

Venituri de 172,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 184,7 miliarde de lei. Aceste sunt principalele date pe care este construit bugetul pentru 2008.

Anul viitor, urmare a cheltuielor peste nivelul veniturilor, deficitul bugetar prognozat va fi de 11,9 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB.

În 2008, România va avea un produs intern brut de 440 miliarde lei faţă de 389 miliarde în acest an. În 2008, guvernul prevede o creştere economică 6,5%, o inflaţie de 3,8% şi un deficit de cont curent de 13,3% din PIB.

Câştigul salarial mediu brut ar trebui să ajungă la 1.550 lei, în 2008, în urcare cu 12,3% faţă de acest an.