AcasăActualitateAtac cibernetic la un spital din Botoșani. Ce vor hackerii în schimbul...

Atac cibernetic la un spital din Botoșani. Ce vor hackerii în schimbul bazei de date

Recent, Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware. Hackerii au o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere

Atacul seamănă cu cel din vara lui 2019, atunci când patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS. Poarta de intrare în sistemul informatic ar fi fost o conexiune de la distanță folosită de una dintre cele două firme de mentenanță.

Hackerii cer 50.000 de euro

Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem și au criptat baza de date de pe luna decembrie.

Ulterior, aceștia au lăsat și un mesaj, în limba engleză, în care cer o o răscumpărare de trei bitcoin. Aceștia echivalează cu aproape 50.000 de euro.

În acest caz, însă, complexitatea atacului a fost una foarte mare. Drept dovadă, nici informaticienii din structurile DIICOT de la nivel central, dar nici o serie de analiști de la BitDefender nu au reușit să decripteze fișierele.

„Noi am anunțat deja Direcția Națională de Securitate Cibernetică și DIICOT. A fost începută o anchetă și așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai multe nu pot preciza momentan. Cert este că de luni sperăm să reluăm activitatea medicală la capacitatea normală”, a precizat medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare, citat de monitoruldebotosani.

Pentru că au fost criptate bazele de date de pe luna decembrie, unitatea sanitară nu poate raporta serviciile efectuate în ultima lună din 2022.

Din acest motiv nici nu poate primi banii pe aceste servicii, arată G4Media.ro. Reprezentanții CAS spun însă că încearcă să găsească soluții, pentru ca unitatea sanitară să poată plăti salariile.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.