x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(16) "instant-articles"

Atac cu rachete Gaza-Israel. Un israelian şi şapte palestinieni au fost uciși

Peste 400 de rachete au fost lansate, începând din dimineaţa zilei de sâmbătă, din Gaza spre Israel, după care armata israeliană a ripostat.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Digi24.ro | Publicat: 05.05.2019, 13:44

În aceste confruntări au murit un israelian şi şapte palestinieni, scrie Haaretz, citat de News.ro.

 

Rachetele au ajuns până în Be’er Sheva, aflat în centrul Israelului. Israelul a lovit 200 de ţinte Hamas din Fâşia Gaza. Toate şcolile din sud au fost închise.

 

Potrivit unui oficial militar, peste 250 de rachete au fost lansate spre sudul şi centrul Israelului, iar zeci dintre ele au fost interceptate.

 

O sursă apropiată grupării palestiniene Hamas a declarat pentru Haaretz că organizaţia a decis să facă paşi serioşi împotriva Israelului, din cauza faptului că guvernul israelian nu pune în practică înţelegerile la care au ajuns cele două părţi.

 

Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile palestiniene, şapte oameni au fost ucişi în Gaza, de sâmbătă, când a început escaladarea conflictului, iar 47 au fost răniţi. Între cei ucişi se numără femei şi copii.

 

Peste noapte au fost lansate dinspre Gaza 180 de rachete, iar Israelul a lovit 60 de ţinte din Fâşia Gaza, potrivit Forţelor de Apărare Israeliene. Printre ţinte se numără zonele din nord de unde Hamas lansează rachete, fabricile de armament ale Hamas şi un tunel care uneşte Israelul de Gaza.

De la începerea escaladării conflictului, armata israeliană a identificat 430 de rachete lansate din Gaza. Israelul a atacat peste 200 de ţinte, ca răspuns, şi continuă asaltul.

 

Autorităţile israeliene au transmis că rachetele au ajuns în zone diferite.

 

Trimisul special al lui Donald Trump în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, şi-a exprimat susţinerea faţă de Israel şi a condamnat atacul cu rachete: „Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian s-au implicat într-un alt act de terorism, lansând sute de rachete la întâmplare spre comunităţile civile israeliene. SUA sprijină ferm dreptul Israelului de a se apăra şi facem apel la comunitatea internaţională să facă acelaşi lucru”.

 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avut consultări cu şefii Forţelor de Apărare Israeline şi cu cel al Consiliului Naţional de Securitate.