AcasăEconomieAtacul cibernetic din Ucraina ar putea lăsa inoperabile site-uri guvernamentale, estimează Microsoft;...

Atacul cibernetic din Ucraina ar putea lăsa inoperabile site-uri guvernamentale, estimează Microsoft; Kremlinul dezminte orice rol al Rusiei în atacul care-i este atribuit de către Kiev

Mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost vineri ţinta unui atac cibernetic, în contextul unor tensiuni între Kiev şi Moscova, acuzată de pregătirea unei invazii a Ucranei.

”Programul informatic de tip malware, care seamănă unui program de tip ransomware, dar care nu are un mecanism de recuperare a răsumpărării, vizează să distrugă şi să facă inoperabile site-urile vizate şi nu să recupereze o răscumpărare”, a anunţat duminică, într-o postare pe blog, gigantul informatic american.

Potrivit Microsoft, atacul a vizat organisme în mai mare măsură decât se credea.

”Noi am găsit acest malware pe zeci de sisteme care aparţin Guvernului, dar şi ale unor ONG-uri şi organizaţii de informaţii tehnologice, toate cu sediul în Ucraina”, precizează compania americană.

”În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operaţional al acestui atac şi nici câte alte ale organizaţii pot fi victime”, avertizează Microsoft.

Microsoft a anunţat că nu a putut identifica originea acestor atacuri.

Ucraina şi Occidentul văd în spatele acestui atac mâna Moscovei, iar unii consideră că ar fi vorba despre un atac premergător unui atac militar pe teren.

Ucraina a anunţat vineri că deţine ”indicii preliminare” care arată o posibile implicare a serviciilor secrete ruse.

Kremlinul a respins imediat aceste acuzaţii.

Acest atac cibernetic intervine în contextul în care tensiunile sunt puternice între Ucraina şi Rusia, pe care Kievul o acuză de comasarea a zec de mii de militari la frontiera sa în pregătirea unei eventuale invazii.

Ucraina a anunţat ulterior că deţine ”probe” ale implicării Rusiei în acest atac cibernetic de amploare.

”Până acum, toate probele arată că Rusia se află în spatele atacului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean al Transformării digitale.

Atacul a avut loc în noaptea de joi spre vineri şi a vizat site-uri ale mai multor ministere ucrainene, care au fost inaccesibile timp de mai multe ore.

Acest sabotaj, a acuzat ministerul, este ”o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei din 2014”, când Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, urmată de izbucnirea unui război între forţe ale Kievului şi separatişti proruşi în estul ţării.

Obiectivul este ”nu doar intmidarea societăţii”, ci şi ”destabilizarea situaţiei în Ucrana” şi ”subminarea încrederii ucrainenilor în putere”, prin ”informaţii false despre vulnerabilitatea structurilor informatice ale statului” şi ”scurgerea de date personale ale ucrainenilor”, acuză ministerul.

Experţi apreciază că o eventuală nvazie rusă a Ucrainei ar putea fi precedată de acţiuni de sabotaj informatic vizând dezorganizarea autorităţilor ucrainene.

Negocieri între Rusia şi Occident, săptămâna trecută, au eşuat să calmeze tensiunile.

Statele Unite au acuzat Rusia de faptul că a desfăşurat în Ucraina agenţi însărcinaţi să efectueze operaţiuni de ”sabotaj”, în vederea creării unui ”pretext” al unei invazii, acuzaţii dezminţite de Moscova.

Rusia dezminte orice plan de agresare a Ucrainei, însă cere ”garanţii” care să-i asigure securitate, prinr-un angajament al NATO de a nu a accepta Ucraina ca stat membru al Alianţei.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului neagă, într-un intervu acordat CNN, orice rol al Rusiei în atacul cibernetic.

„We have seen the gradual invasion of NATO into Ukrainian territory…that brought us to the red line…we couldn’t tolerate it anymore,” says Putin Press Secy. Dmitry Peskov.
„We are quite a big country…we’re too big and we’re too important to keep silent against this danger.”

— CNN Newsroom (@CNNnewsroom)

”Noi nu avem nimic a face cu asta”, dă asigurări Peskov, într-un scrut fragment din acest interviu.

”Ucrainenii dau vina pe Rusia pentru tot ceea ce li se întâmplă, inclusiv pe vremea rea din ţara lor”, îi ironizează el.

Serviciul ucranean de securitate SBU anunţa vineri că atacul cibernetic a vizat în total 70 de site-uri guvernamentale.

Zece dintre aceste site-uri au fost vina unei ”ingerinţe neautorizate”, preciza SBU, dând asigurări că ”conţinutul acestora nu a fost modficat şi nu a avut loc nicio scurgere de date personale”.

Ultimele Articole