Atenție, cresc dobânzile!

Semnele sunt clare. În primul rând, trebuie plecat de la o butadă simplă: atunci când dobânzile sunt la niveluri minime, ele nu pot decât, ca la un moment dat, să meargă în sus. Ei bine, momentul acela se apropie. La fel de adevărat este că membrii asociației bancare atrăgeau atenția încă de anul trecut că se apropie momentul creșterii dobânzilor.

 

Este o discuție separată în ce măsură dobânzile au ajuns chiar la nivelul minim. Și, în acest sens, trebuie să privim doar două cifre: inflația, în anul 2016, a fost de minus 0,54%, în vreme ce dobânda de politică monetară s-a blocat la cota de 1,75%. Băncile românești nu au făcut precum cele europene să experimenteze dobânzile negative la depozite. La credite, vorbim deja despre alte niveluri de dobândă care pot ajunge pentru unele împrumuturi adresate populației chiar până la 7%-8%. În ceea ce privește dobânda la credite pentru companii, un raport al Asociației Băncilor arată ca o performanță că dobânzile cele mai mici ating 3% pe an. Una peste alta, specialiștii sunt de acord că de o bună bucată de vreme dobânzile sunt la un nivel minim în România, ca și în Europa.

 

În al doilea rând, sunt semne că dobânzile vor crește. În ianuarie 2017, indicele prețurilor a crescut față de luna precedentă cu 0,1%. Este pentru prima dată după iunie 2015 când se trece pe semnul plus la capitolul inflație. Toate datele arată că epoca deflației, sau a inflației negative cum a fost ea numită, se încheie. Prognoza Băncii Naționale arată că anul acesta inflația va ajunge la 1,7% și va continua să crească anul viitor până la 3,4%. Cu amendamentele că de o bună bucată de vreme BNR a ratat prognoza de inflație și că pentru anul acesta Comisia Europeană estimează o rată a inflației de 1,6%, foarte aproape de cea a BNR.

 

Toate aceste cifre ne spun că inflația se va întoarce anul acesta, mai precis, probabil, în a doua jumătate a anului, pentru că, totuși, în acest moment, inflația anuală este cu semnul minus. De aceea, estimările băncii centrale arată că în partea a doua a anului inflația anuală va reveni, după o lungă perioadă, pe plus.

 

În același timp, este o idee foarte bună ca bancherii să anunțe o viitoare creștere a dobânzilor. Chiar Sergiu Oprescu, șeful ARB, a precizat în cadrul unei conferințe că este util ca sistemul bancar să îi informeze pe clienți față de schimbările care vor avea loc. Este un semn că bancherii au învățat ceva din criză, în sensul că acum sunt mult mai deciși să explice, să atragă atenția clienților bancari asupra tendințelor care urmează să apară în sistemul bancar.

 

Desigur, efectul creșterii dobânzilor va fi diferit pentru clienții care au luat împrumuturi. O parte importantă din creditele bancare sunt în monedă locală. Cei mai afectați de creșterea dobânzilor vor fi cei care au împrumuturi cu dobândă variabilă. Desigur, acești debitori vor avea un moment de dezamăgire. Dar ei ar fi trebuit să rămână realiști și să înțeleagă că momentul dobânzilor minime va trece inevitabil.

 

Problema nu este singulară în România. Discursul de la începutul acestei săptămâni a șefei Federal Reserve în Congres nu lasă loc la prea multe dubii. Evoluția economiei americane, de la inflație, la creștere economică va duce la creșterea dobânzilor la dolar. Valutele intră într-o perioadă de schimbare care va dura cel puțin câteva luni. România nu va sta nici ea departe de aceste turbulențe valutare și monetare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed