Au 7 ani, dar visează să ajungă în echipa națională de volei!

La Izvorani a avut loc a cincea ediție a Festivalului Kids Volleyball, care a strâns 10 echipe de copii între 7 și 9 ani

Timp de patru zile, sala Polivalentă din cadrul Complexului Sportiv Olimpic ”Sydney 2000” de la Izvorani a fost plină de râsetele și strigătele de încurajare ale celor mai mici voleibaliști din țară. 90 de micuți aflați la primii pași în volei au participat la prima competiție din viața lor: Festivalul Kids Volleyball.

Ajunsă la a cincea ediție, manifestarea a strâns laolaltă 10 echipe formate din fetițe sau băieței cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani. Toți visează să ajungă la națională și, așa cum mărturisesc antrenorii, s-au bucurat de fiecare minut petrecut acolo.

„Am observat o evoluție de la o zi la alta. Mai multă determinare din partea lor, mai multă bucurie, mai mult curaj. Nu ne-am așteptat să vedem atât de repede o evoluție” – Mihaela Taskiran, antrenoare CSM Focșani 2007.

„Și-au îmbunătățit clar cunoștințele de la o zi la alta. Au devenit mai încrezătoare, s-au cunoscut pe ele și-au cunoscut capacitățile lor proprii” – Cristina Lungu, antrenoare ACS Skyline 2000 Iași

„Copiii au evoluat de la zi la zi. A fost un progres fantastic, pentru că niciodată un antrenament nu se compară cu un meci” – Andrei Banciu, antrenor ACS Champions 2016 Sibiu.

Amedeea Crihană are 8 ani și a început voleiul anul trecut. Ea face în paralel și vioară și a fost încântată de ce a trăit la Izvorani.

„Am 8 ani. Fac volei de un an. Aici mi-a plăcut și când câștigăm și când pierdem, asta înseamnă că am învățat. Sunt în clasa a II-a, la Liceul de Arte. Fac vioară, pictură, teorie, matematică. Volei și vioară îmi plac cel mai mult” – Amedeea Crihană, jucătoare CSM Focșani 2007.

Fetițelor le-a plăcut atât de mult la Festival, încât unele au început să plângă când s-a terminat.

„Mai voiau să stea măcar o săptămână, spun că le-a plăcut foarte mult. Niciodată nu au avut ocazia să aibă două antrenamente pe zi, atât de multe meciuri, să-și facă prietene noi” – Andrei Banciu, antrenor ACS Champions 2016 Sibiu.

„Ne bucurăm că am reușit să ajungem cumva în suflețelele lor. Faptul că lor le pare rău că pleacă înseamnă că aici s-a realizat o comuniune, le-a plăcut ce au făcut, nu a existat nici o presiune. A fost un fel de joacă cu 100 de oameni” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Toate cheltuielile au fost suportate de Federația Română de Volei

Fostă jucătoare în echipa națională, Cristina Androhovici Lungu spune că și-ar fi dorit să existe și pe vremea ei asemenea tabere de volei.

„La noi selecția a început foarte târziu, din clasa a cincea. Și practic noi nu am avut condițiile astea atât de bune pentru un viitor juniorat. Erau anumite cantonamente care ni se dădeau, erau gratis în perioada aia și pot să spun că acela a fost cumva un impuls foarte mare pentru noi ca și viitori juniori. Și ne-au determinat să iubim din ce în ce mai tare acest sport” – Cristina Lungu, antrenoare ACS Skyline 2000 Iași.

Cheltuielile legate de participare, cazare și transport, pentru toate cele 100 de persoane, au fost suportate de Federația Română de Volei.

„E o acțiune pe bugetul propriu al Federației, ca în fiecare an. Cluburile tot la noi decontează și transportul, deci nu e absolut nici o cheltuială pentru cluburile care vin să participe la acest festival” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Aceasta a fost prima ediție la care au participat copii mai mici de 9 ani.

„Scopul e același, acela de a atrage copii să se joace de-a voleiul, să se obișnuiască, să se împrietenească cu o minge de volei. Să știe ce înseamnă voleiul, cum se joacă voleiul. Anul acesta e primul în care am avut doar copii sub 9 ani” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Au existat și meciuri între echipe de fete și echipe de băieți

Pentru că la această vârstă și nivel de pregătire diferențele dintre fetițe și băieți nu există, au existat și meciuri mixte.

„Sunt vârstele în care nu se face diferența între fete și băieți. Tocmai de aceea am permis și am vrut să fie acest mozaic, fete și băieți, puteau juca și intercalat, nu era nici un fel de problemă. Nu se pune problema diferenței nici de valoare, nici de forță la vârsta la care noi ne-am orientat pentru anul acesta” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

„Am jucat cu o echipă de băieți. La început le-a fost un pic teamă. Nu au jucat niciodată cu băieți. Dar s-au mobilizat și au spus că suntem și noi puternice și putem să ne batem de la egal la egal cu ei. S-au comportat exemplar în meciul cu băieții. Chiar m-a încântat” – Mihaela Taskiran, antrenoare CSM Focșani 2007.

„A fost puțin diferit împotriva băieților. Le era puțin teamă pentru că-s băieți, dar a fost un meci frumos, le-a plăcut, s-au simțit bine și împotriva lor, deși le-a fost un pic mai greu decât cu fetele” – Andrei Banciu, antrenor ACS Champions 2016 Sibiu.

La această ediție a Festivalului Kids Volleyball au participat 10 formații: CS Medgidia, Skyline 2000 Iași, ACS Champions 2016 Sibiu, CSS Botoșani, CS Ocna Mureș, CSS Slatina, CSM Focșani 2007, CS Șoimii Lipova, CS Axiopolis Cernavodă și ACS Academic București.

A fost o competiție la care nu rezultatele au contat, așa că nu s-a făcut un clasament final, pentru că toți participanții au fost câștigători.

Toți copiii au primit la final premii din partea Federației Române de Volei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed