Au dispărut TIR-uri din vamă! Șeful ANAF n-a aflat

Din aprilie până în august 2020, în România au intrat zece autocamioane pline cu țigări. Erau înregistrate la un punct de trecere naval ca intrând în spațiul Uniunii Europene. TIR-urile aveau destinația finală Republica Moldova, dar au dispărut în punctul vamal din Albița, județul Vaslui, acolo unde s-au deplasat pentru tranzit și operațiunile vamale și de trecere a frontierei.

 

 

Până în luna martie 2021, când Europa Liberă a început să ceară detalii, niciun oficial din conducerea Direcției Generale a Vămilor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și nici măcar unul dintre cei doi miniștri de Finanțe din perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 nu fuseseră anunțați de acest caz de contrabandă cu produse din tutun în valoare de cel puțin 30 de milioane de euro.

 

ANAF anunţă măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri prin birourile vamale, pentru a sprijini mediul de afaceri

Vama și Finanțele țineau de Cîțu

În perioada iunie 2020 – decembrie 2020, ministrul de Finanțe a fost actualul premier, Florin Cîțu.

În data de 17 aprilie 2020, în documentele Direcției Generale a Vămilor a apărut un transport efectuat de firma OOOH Essers RU, societate înregistrată în Rusia și Lituania și care reprezintă filiala rusă a companiei de transport belgiene H Essers.

TIR-ul înregistrat cu numărul de înmatriculare P946TB39 avea o masă de 13.699 de kilograme de țigarete. Transportul era înregistrat în Portul Constanța, conform datelor primite de Europa Liberă de la surse din cadrul Vămii. „A intrat în România pe la un punct naval, Constanța e singura zona unde se pot face ușor astfel de transporturi”, precizează sursa.

 

Marea Neagră, cea mai nouă țintă pentru ROMGAZ

Direcția Generală a Vămilor a refuzat timp de mai multe zile să ofere orice informație legată de acest transport și de alte nouă asemănătoare. Ultimul mesaj primit din partea instituției a fost că răspunsul este formulat, dar este la semnat, la directorul Marcel Simion Mutescu. Întrebată punctual despre un caz de contrabandă, nici conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscale (ANAF) în subordinea căreia se află Vama, nu a oferit Europei Libere un punct de vedere.

 

Articolul integral pe EUROPA LIBERĂ

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed