x


  • EUR
    4.8288
    USD
    4.4163
string(8) "companii"

Au încasat miliarde de pe urma viitorilor pensionari

Administratorii de pensii private "au luat acasă" peste 2 miliarde de lei, jumătate din cât au "produs" pentru contribuabili.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 16.01.2020, 8:25

Declarația ministrului finanțelor publice, Florin Cîțu, potrivit căreia Guvernul PNL intenționează să mărească treptat contribuția către fondurile private de pensii până la nivelul prevăzut inițial de lege, în urmă cu 11 ani, a readus în actualitate discuțiile despre performanța administratorilor privați. Fără intenția de a da un verdict în acest sens, ECONOMICA.NET vă arată cât au adus în plus administratorii și cât au încasat pentru performanța lor, de la debutul sistemului, în 2008, până la finele lui 2018.

 

Administratorii celor șapte fonduri de pensii private din România(unele dintre ele rezultate din fuziunea cu alte fonduri) au reușit, în primii zece ani de activitate (2008-2018), să obțină un randament cumulat de sub 9%, potrivit datelor analizate de ECONOMICA.NET. În termeni absoluți, vorbim de un plus de circa 5 miliarde de lei, raportat la activul total de la finalul anului 2018, adică 55 de miliarde de lei. Un miliard de euro adus în plus la pensiile celor peste 7 milioane de români care au conturi deschise în pilonul II, adică pensia privată obligatorie. Calculul nu este însă atât de simplu , pentru că, pentru prestația lor, administratorii au încasat comisioane. Datele analizate de ECONOMICA.NET arată că este vorba despre aproximativ 2,2 miliarde de lei. Altfel spus, mai bine de 40% din banii obținuți în plus de administratorii de fonduri private au fost “anulați” de comisioanele încasate.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET