Auditorii Curţii de Conturi a României au început instruirea sub coordonarea experţilor Centrului de Excelenţă al instituţiei supreme de audit a SUA – General Audit Office

”Curtea de Conturi a României a demarat, la 3 octombrie, prima etapă a procesului de formare în auditul performanţei, sub coordonarea experţilor Centrului de Excelenţă al instituţiei supreme de audit a SUA – General Audit Office (GAO). În primul stagiu de instruire, 25 de auditori publici externi beneficiază de zece zile de formare, ca etapă premergătoare desfăşurării a două misiuni pilot de audit al performanţei”, anunţă Curtea de Conturi.

În total, 300 de auditori vor beneficia de programul de formare sub coordonarea GAO.

Acest program este parte a Acordului de servicii de consultanţă rambursabile privind consolidarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României – P171014, încheiat de instituţia supremă de audit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în cadrul proiectului CCR – SAI pentru cetăţean – SIPOCA 744.

„Curtea de Conturi a României se află într-un amplu proces de reformă instituţională, al cărui scop este consolidarea capacităţii de a realiza auditul public extern în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu şi cu aşteptările societăţii. Pentru realizarea acestei reforme avem alături, ca principali parteneri, Banca Mondială, instituţia supremă de sudit a Statelor Unite ale Americii (GAO), instituţiile supreme de audit din Polonia, Olanda, Austria, cărora li se adaugă echipa noastră de experţi. Realizarea acestui proiect nu ar fi posibilă fără sprijinul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă (AM POCA) şi, implicit, fără obţinerea finanţării din Fondul Social European (FSE)”, a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

Sesiunile de formare în auditul performanţei vor continua în 2023 cu ceilalţi auditori publici externi incluşi în program.

”Aceştia vor fi instruiţi timp de cinci zile, dintre care două zile în format online şi trei zile în format fizic. Întregul proces de formare susţine modificările aduse metodologiilor de audit public extern ale Curţii de Conturi, aflate în diverse stadii de actualizare, astfel încât acestea să poată fi implementate odată cu aprobarea lor de către Plenul Curţii de Conturi”, precizează Curtea de Conturi.

Perioada de implementare a proiectului CCR-SAI pentru cetăţean – SIPOCA 744 este între 9 septembrie 2019 – 9 martie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 29,9 milioane de lei, din care cheltuielile totale nerambursabile – din FSE, prin POCA – sunt de 25,12 milioane de lei. Contribuţia proprie a instituţiei este în valoare de 4,79 milioane de lei. Obiectiv general al proiectului este consolidarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern, în acord cu standardele internaţionale în domeniu şi cu aşteptările societăţii.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed