Aurescu, după alegerile din Austria: Se poate trage uşor concluzia privind folosirea temei Schengen

Șeful diplomației române a subliniat că din acest moment este important să fie continuate demersurile României pentru aderarea la Schengen și dialogul cu reprezentanții Austriei, care s-a opus accederii statului nostru la spațiul de liberă circulație.  

„Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, este necutumiar să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate cred că sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral”, a spus ministrul Bogdan Aurescu privind rezultatul slab al partidului cancelarului austriac la alegerile regionale. 

Potrivit ministrului, „de aici înainte, cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria”.

Cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja și reamintesc aici demersurile făcute la nivel de preşedinte, discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăşi un gest de deschidere, care a fost apreciat de partea austriacă”, a mai subliniat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a reamintit și că a discutat cu omologii din statele membre UE și ale spațiului Schengen, arătând că România are 15 confirmări ale susținerii și mesaje de susținere prvind aderarea la spațiul de liberă circulație. 

Scor dezastruos la alegerile regionale pentru partidul cancelarului austriac 

Partidul popular (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, unde deținea majoritatea.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Landul încojoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară. Înfrângerea de aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci.

OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război. Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară. Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural. Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed