x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(16) "instant-articles"

Aurul Venezuelei din Rusia deja ar fi fost vândut. Caracasul își va expedia aurul în Emirate

Banca Centrală a Venezuelei ar intenţiona să expedieze 15 tone de aur în zilele următoare în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a obţine lichidităţi în euro, cu scopul de a menţine solvabilitatea acestei ţări membre a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dezvăluit joi seara un înalt responsabil de la Caracas apropiat de acest dosar, scrie Agerpres.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Digi24.ro | Publicat: 01.02.2019, 16:26

În total, regimul lui Nicolas Maduro ar avea în plan să scoată la vânzare în februarie circa 29 tone de aur, păstrate până acum la Caracas, conform sursei anonime.

 

Vânzările de aur – care susţin moneda naţională, bolivarul, – au început cu livrarea a 3 tone la 26 ianuarie şi urmează exportului de anul trecut a unei cantităţi de aur nerafinat în valoare de 900 milioane de dolari în Turcia.

 

Transportul cu trei tone de aur, care a părăsit aeroportul Maiquetia la 26 ianuarie, a fost efectuat de mica compania aeriană venezueleană Solar Cargo. Aceeaşi companie va fi utilizată pentru a transporta 15 tone vineri şi 11 tone în februarie, a dezvăluit un oficial venezuelan citat sub acoperirea anonimatului de Reuters.

 

Ce s-a întâmplat cu aurul din Rusia

 

În ultimele zile, sosirea la Maiquetia a două avioane ruseşti a dat naştere zvonurilor potrivit cărora ele ar fi plecat cu aur la bord. Oficialii de la Moscova au calificat informaţia drept inexactă şi au dezminţit-o. Îndeosebi, Kremlinul a încercat să nege energic, joi, datele publicate într-o anchetă realizată de jurnaliştii de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta.

 

Conform investigaţiei jurnaliştilor ruşi, un avion cargo Boeing 757, al unei companii ruse, a efectuat două zboruri în luna ianuarie la Caracas cu rezerve de aur ale Venezuelei la bord, care fuseseră păstrate la Banca Centrală a Rusiei. Prima cursă a fost efectuată în 18-19 ianuarie, când avionul a făcut o escală în Dubai, unde angajaţi ai Băncii Centrale a Emiratelor Unite au schimbat aurul venezuelean în dolari cash. După aceea, avionul a fost văzut în Maroc şi abia apoi a zburat la Caracas.

 

Pe o rută similară, Boeingul a plecat din nou la sfârşitul lunii ianuarie, însă de data aceasta, după Maroc, aeronava a aterizat în oraşul Espargos din Capul Verde. Avionul a sosit, de asemenea, în Venezuela, cu dolari în numerar la bord.

 

Potrivit Novaia Gazeta, după ce avionul care a venit din Rusia a adus o sumă importantă de dolari la Caracas, preşedintele Nicolas Maduro şi-a anunţat decizia de a aloca un miliard de dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei în oraşele venezuelene.

 

Mai multe, pe Digi24.ro.