x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

”Australia” de la noi! Ard pădurile și rezervațiile naturale

Mai multe incendii au izbucnit anul trecut în sud-vestul României.

Author: Mihai Voican | Sursa: Cotidianul.ro | Publicat: 14.01.2020, 14:36

O Australie la scară mai mică a avut loc în Rezervația Naturală Muntele Vulcan, conform unui document semnat de ministru de Interne, Marcel Vela. Conform acestuia, în data de 21 octombrie 2019, ISU Hunedoara a fost anunțat prin intermediul SNUAU 112 despre producerea unui incendiu de vegetație uscată pe raza localității Buceș, apelantul folosind exprimarea ”sus în deal”. Având în vedere că în zona menționată drumul este greu accesibil pentru forțele de intervenție, s-a dispus deplasarea unei autospeciale de lucru cu apă și spumă cu capacitate de trecere mărită încadrată cu trei subofițeri. La fața locului, forțele de intervenție au constatat faptul că arderea se manifesta la vegetația uscată și litieră de pădure, aceastea intervenind pentru lichidarea incendiului cu mijloace de primă intervenție avute la dispoziție. Comandantul intervenției a estimat faptul că suprafața afectată de incendiu a fost de circa 4 hectare vegetație uscată și 3 hectare de pădure foioase, fără a fi afectat coronamentul arborilor.

Câteva ore mai târziu, se primește un nou apel prin SNUAU 112, prin care apelantul sesizează un focar de incediul cu amplasare în Rezervația Naturale Muntele Vulcan. Având în vedere configurația terenului, ISU Hunedoara a dispus informarea reprezentanților Ocolului Silvic pentru efectuarea unei recunoașteri, în vederea alocării de forțe și mijloace pentru lichidarea incendiului, începând cu ziua următoare. Operațiunea a durat până pe 27 octombrie, iar la acțiunea de stingere a participat o echipă mixtă formată din reprezentanți ISU, Ocolul Silvic și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Pe parcurs, personalul a fost suplimentat cu pomperi, angajați și voluntari ai primăriilor Buceș și Vulcan. Incendiul a fost lichidat în 27 octombrie.

Pe 22 octombrie a fost anunțat, prin SNUAU 112, un incendiu în masivul Vulcan. Intervenția a fost organizată de către ISU Hunedoara cu sprijinul personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Abrud RA și voluntarii de al SVSU Ciuruleasa. Din cauza faptului că incediul a fost confirmat târziu pe teritoriul județului Alba și s-a comunicat că pe versantul stâncos nu se poate interveni, forțele și mijloacele de intervenție din cadrul ISU Alba au intervenit a doua zi. Incendiul a fost stins pe 25 octombrie.

 

Articolul integral pe COTIDIANUL