Autonomia județelor Harghita și Covasna, cerută cu focuri de veghe în peste 100 de localități

Duminică seara au fost aprinse focuri de veghe în peste o sută de localităţi din județele Harghita și Covasna pentru a reitera solicitarea autonomiei pentru maghiarii din România, transmite agenția maghiară de presă MTI. La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citit proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului. Organizatorul principal a declarat: în acest an, vremea excelentă a contribuit şi ea la asigurarea unei adevărate experienţe comunitare pentru cei care s-au adunat pentru aprinderea focurilor de veghe.

Cu o săptămână în urmă, trimisul special al premierului ungar Viktor Orban, Katalin Szili, a declarat într-o vizită din România că Declaraţia de la Cluj, care a formulat cererea de autonomie a maghiarilor din Transilvania, ”este de actualitate şi în prezent”.

Proclamaţia focurilor de veghe, semnată de Balázs Izsák, susține că autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii, potrivit MTI.  De asemenea, se afirmă că populaţia din zonele locuite de secui solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus, după toate tensiunile vieţii internaţionale.

Reamintim că autonomia teritorială este respinsă de România și, potrivit Constituției, este imposibil de acordat.

Proclamaţia a evidenţiat încă o dată faptul că oamenii adunaţi în jurul focurilor de veghe cer autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, aşa cum a fost formulată de CNS în statutul său privind autonomia.

Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei MTI că citirea proclamaţiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot şi un caracter local. În unele cazuri, au luat cuvântul şi vorbitori locali, în timp ce în altele aprinderea focurilor a fost însoţită de o slujbă religioasă sau un program cultural.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed