Autoritatea care toacă milioane de lei de la firmele din energie pe terenuri, sedii și angajați

Deputatul Cristina Prună dezvăluie că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), unul din marii beneficiari ai OUG 114, zisă și a lăcomiei, dorește prin două amendamente legislative să poată achiziționa clădiri și terenuri dar și să își crească numărul de posturi în instituție. ANRE a încasat în acest an peste 600 milioane de lei din cotizația de 2% pe care companiile din energie au fost nevoite să o verse, conform OUG 114. ”Azi am discutat în Comisia de Industrii cererea de reexaminare formulată de președintele României la propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. ANRE dorește, prin două noi amendamente, să poată achiziționa clădiri și terenuri. În plus, ANRE vrea să-și crească numărul de posturi în instituție, deși cererea de reexaminare a președintelui se referă la cu totul alte lucruri, precum faptul că PSD dorește să reducă gradul de transparență al instituției și gradul de asumare a răspunderii al conducerii ANRE. Aflăm, acum, și la ce folosește taxa de 2% din cifra de afaceri percepută de la operatorii pieței de energie: joburi mai multe, sediu și terenuri noi și, probabil, noi sinecuri! Ca fapt divers, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a anunțat că vrea să le facă teste PSIHIATRICE angajaților care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a spus Cristina Prună.

 

Ideea construcției unui sediu nou a venit înainte de apariția OUG 114. În 2018, de exemplu, ANRE, a intenționat să dubleze și chiar să tripleze, din 2019, taxele, tarifele și contribuțiile bănești pe care le percepe în scopul finanțării proprii celor mai mari companii din energie, în principal pentru a-și construi un sediu nou, de înaltă eficiență energetică, proiect care, după cum susține Autoritatea, este menit inclusiv să dea un exemplu pozitiv de urmat de către alte instituții publice din România, dar și la nivel european, conform Profit.ro. OUG 114 a rezolvat această nevoie.

 

Dumitru Chiriță, șeful ANRE, susține că suma de 606 milioane de lei adunată din cei 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea şi funcţionarea ANRE. ”Banii nu pot fi folosiţi în alte scopuri”, a precizat Chiriţă. Instituţia avea, la 1 ianuarie 2018, un număr de 288 de angajaţi şi a încheiat anul cu 313 angajaţi. În acest moment, există 322 de salariaţi, din 350 câţi prevede legea.

 

Potrivit Newsenergy, Chiriță a deținut din 1990 și până azi funcții politice date de PSD. Singurul job pe care l-a avut a fost cel de electrician, din 1981 și până în 1990. Salariul lui este de trei ori peste cel am președintelui țării. 

 

Cele 606 milioane de lei și banii care urmează să mai vină, dacă OUG 114 nu va fi schimbată de liberali, ar trebui să meargă către Politici Energetice ce țintesc consumatorul vulnerabil, în condițiile în care piața de electricitate și cea de gaze naturale se vor liberaliza 100% în 2021.

 

Gabriel Dumitrașcu, fost președinte CA al RADET, președinte OPSPI și director general în cadrul ministerului Energiei, propune o destinație interesantă pentru cei 606 milioane de lei colectați. “Odată cu abrogarea unor articole din OUG 114/ 2018, trebuie să apară articole noi care să spună ce se întâmplă cu cei 606 milioane colectați până acum din aplicarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. De exemplu, articole care să prevadă că sumele colectate, adică 606 milioane lei, se vor constitui într-o fond(facilitate) de susținere și finanțare a creșterii numărului de utilizatori ai rețelelor de distribuție a gazului natural, gestionată de ANRE, destinată acoperirii integrale a costului privind tarifele de racordare la rețelele de distribuție a gazelor naturale. Costurile aferente taxelor de analiză a cererii și de racordare, plătite înainte de solicitant, vor fi verificate și plătite de ANRE și vor fi recuperate prin includerea în tariful de distribuție aprobat fiecărui operator, principiu pe care deja îl aplică ANRE în cazul componentei de tarif referitoare la urmărirea lucrărilor de racordare și punere în funcțiune a racordului. Operatorul de distribuție urmează a deconta lunar aceste sume cu ANRE. Odată recuperate sumele cheltuite de ANRE, acestea reconstituie fondul și pot fi folosite din nou pentru decontarea costurilor de racordare a noi clienți. Aplicând acest mecanism, într-un timp mai scurt, milioane de gospodării, mii de școli și grădinițe, mii de agenți economici vor avea acces real la gaze naturale. Mai este cazul să demonstrez că s-ar îmbunătăți condițiile de viață, educație și sănătate, obiective prioritare ale oricărei guvernări și s-ar accelera creșterea PIB-ului?” a spus Dumitrașcu.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed