Autoritatea de Supraveghere Financiară a amendat Euroins cu 2,1 milioane lei şi conducerea companiei, căreia i-a retras aprobările. Managementul executiv va fi asigurat de membrii consiliului de administraţie

”Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat, în perioada iulie – septembrie 2020, un control inopinat la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare, având ca temă verificarea operaţiunilor şi a modului de înregistrare în evidenţele contabile a operaţiunilor de reasigurare şi a rezervelor tehnice calculate în conformitate cu Norma nr. 38/2015. În urma acţiunii de control a fost constatată o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis sancţionarea societăţii, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei”, a informat ASF.

Totodată, în urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, au fost constatate o serie de deficienţe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerinţele legislaţiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital.

”Conform prevederilor legale, pentru deficienţele constatate ASF a aplicat următoarele măsuri: sancţionarea societăţii cu amendă în sumă de 1,5 milioane de lei; sancţionarea Directorului General şi a Directorului Executiv cu amendă în sumă de 100.000 de lei fiecare şi retragerea aprobărilor acordate de către ASF”, mai precizează autoritatea.

În plus, societatea are obligaţia de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.

La rândul său, Euroins Romania a anunţat că primeşte un sprijin în valoare de 275 de milioane de lei din partea acţionarului şi va contesta decizia ASF.

”Euroins România Asigurare Reasigurare a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania, şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană. Euroins Insurance Group a susţinut şi va continua să sprijine compania din România, pentru a răspunde chiar şi acestei noi cereri din partea autorităţii de reglementare. În trimestrul al treilea al acestui an, Euroins România a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acţionarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei”, a informat asiguratorul.

Reprezentanţii Euroins spun că societatea este în măsură să respecte această nouă cerere a autorităţii de reglementare.

”Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administraţie, în conformitate cu prevederile legale şi statutul companiei. Euroins Romania îi asigură pe acţionari, clienţi, părţile vătămate şi intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca şi până acum. Operând în 9 ţări, cu peste 3.000 de angajaţi şi 2,5 milioane de clienţi în regiunea CEE / SEE, Euroins Insurance Group este profund îngrijorată de faptul că o instituţie a statului român tratează astfel o investiţie care depăşeşte 700 de milioane de lei, şi care face parte dintr-un mare grup cu activităţi în mai multe industrii, şi va căuta să-şi facă dreptate”, mai arată compania.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a mai decis, totodată, şi sancţionarea cu amendă, în cuantum de 5.000 de lei, a companiei de brokeraj Holfin Insurance Reinsurance Broker S.A. (fosta Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania) şi sancţionarea cu amendă, în cuantum de 5.000 de lei, a companiei de brokeraj Titan Broker de Asigurare pentru neasigurarea continuităţii administrării societăţii, prin încălcarea prevederilor art.11 alin. (14) din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări cu modificările şi completările ulterioare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed