AcasăEconomieAutorităţile fiscale franceze au identificat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, 20.000 de piscine...

Autorităţile fiscale franceze au identificat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, 20.000 de piscine nedeclarate, proprietarii primind decizii de impunere de aproximativ 10 milioane de euro

Sistemul, dezvoltat de Google şi Capgemini, poate identifica piscine în imagini satelitare şi le verifică în acelaşi timp cu bazele de date din cadastru. Sistemul a fost lansat ca experiment în urmă cu un an în nouă departamente franceze şi a descoperit 20.356 de piscine nedeclarate, a anunţat luni administraţia fiscală, şi va fi extins în toată ţara.

Modificările aduse proprietăţii, inclusiv adăugarea de piscine, trebuie să fie declarate la administraţia fiscală în termen de 90 de zile de la finalizare. Având în vedere că impozitele pe proprietate se bazează pe valoarea de închiriere a proprietăţii, îmbunătăţirile înseamnă o creştere a impozitelor. O piscină de 30 de metri pătraţi ar fi impozitată cu aproximativ 200 de euro în plus pe an.

Fiscul susţine că în prezent analizează utilizarea sistemului pentru a identifica anexe, extensii şi verande nedeclarate, inclusiv pergole permanente.

”Facem referire în special la extinderile caselor cum ar fi verandele, dar trebuie să fim siguri că software-ul poate găsi clădiri cu o amprentă mare şi nu cuşca câinelui sau căsuţa de joacă a copiilor”, a declarat Antoine Magnant, directorul general adjunct al finanţelor publice, pentru cotidianul Le Parisien.

Totuşi, echipa tehnică a autorităţilor fiscale susţine că nu este încă în măsură să stabilească dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o prelungire sau un cort, o terasă sau chiar o prelată aşezată la sol.

În aprilie a fost anunţat că software-ul Google-Capgemini avea o marjă de eroare de 30%. Nu numai că a confundat panourile solare cu piscine, dar nu a reuşit să observe extensii taxabile ascunse sub copaci sau în umbra unei proprietăţi. În prezent, se fac teste pentru a perfecţiona tehnologia.

”Aceasta este a doua noastră etapă de cercetare şi ne va permite, de asemenea, să verificăm dacă o proprietate este neocupată şi nu mai trebuie impozitată”, a adăugat Magnant.

Se estimează că există aproximativ 3.2 milioane de piscine în Franţa, care a înregistrat un boom chiar înainte de carantinele de Covid din 2020 şi 2021, când a existat o creştere a instalaţiilor în contextul în care mai mulţi oameni lucrau de acasă.

Autoritatea de finanţe publice DGFiP a precizat că programul de inteligenţă artificială va fi lansat la nivel naţional, ceea ce ar putea duce la 40 de milioane de euro în noi taxe pentru piscinele private în 2023.

 

Ultimele Articole