Autoritățile promit preţuri mai mici la poliţele de asigurare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de lege privind reglementarea înfiinţării şi funcţionării societăţilor mutuale de asigurare.

 

Acestea sunt persoane juridice civile ai căror asociaţi sunt deopotrivă asiguraţi şi asigurători. O societate de asigurări mutuală funcţionează pe principiile codului civil, fiind non-profit. Acest tip de companii pot acoperi toate tipurile de proprietăţi şi riscuri, pot fi active pe piaţa asigurărilor de sănătate sau pot oferi scheme de pensii private (în principal, prin poliţe de asigurări de viaţă). Companiile mutuale de asigurări sunt răspândite în majoritatea statelor europene. La nivel european, societăţile mutuale au o cotă de 25% din piaţa de asigurări şi reprezintă 70% din totalul întreprinderilor din sector.

 

„Actul normativ are impact asupra domeniului asigurărilor şi asupra economiei româneşti în general, prin dinamizarea economiei sociale şi creşterea pieţei asigurărilor. Contribuie la creşterea concurenţei pe piaţa asigurărilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potenţiale reduceri de costuri de asigurare pentru aceştia, şi cu efect de creştere a gradului de cuprindere în asigurare la nivel naţional“, precizează MFP în expunerea de motive. Principalele prevederi legale Potrivit proiectului de lege, „societăţile mutuale au ca scop acoperirea, prin contracte de asigurare, a riscurilor membrilor săi şi plata de despăgubiri şi indemnizaţii de asigurare către aceştia, beneficiarii contractelor şi/sau terţii păgubiţi în cazul producerii riscurilor asigurate, şi care se finanţează, în principal, prin contribuţiile membrilor“. Documentul stipulează că numărul membrilor fondatori, la constituire, este de minimum cinci. În cazul în care societăţile mutuale au mai puţin de cinci membri pe o perioadă mai lungă de 12 luni, orice persoană interesată poate solicita instanţei dizolvarea acestora, cu informarea ASF. Nu pot fi membri fondatori persoanele condamnate pentru fapte precum fals, fraudă sau infracţiuni financiare, spălarea  banilor şi finanţarea terorismului, manipularea pieţei de capital, infractiuni contra patrimoniului, camătă şi corupţie, infracţiuni privind regimul fiscal etc. În scopul acoperirii unor pierderi rezultate din activitatea de asigurări, societăţile mutuale constituie un fond de echilibrare pentru situaţii nefavorabile. Potrivit documentului, excedentul anual înregistrat se distribuie  membrilor acestora, se utilizează pentru constituirea fondului de echilibrare pentru situaţii nefavorabile sau se reportează în exerciţiul financiar următor. Proiectul prevede şi sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor legale referitoare la constituirea fondurile şi colectarea contribuţiilor sau nerespectarea reglementărilor ASF constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi un milion de lei sau chiar cu interzicerea activităţii. Alternativă la asigurătorii clasici Specialiştii susţin că introducerea pe piaţa asigurărilor a societăţilor mutuale va stimula concurenţa şi va aduce avantaje consumatorilor.

 

„Nu trebuie neglijat rolul societăţilor mutuale în economia socială, rol recunoscut şi de rezoluţia Parlamentului European 2012/2038. Societăţile mutuale au dovedit că pot genera capital social, pot contribui la crearea de locuri de muncă şi sunt un factor de coeziune socială. În acelaşi timp, promovează valorile cheie ale statului social activ: solidaritatea, nediscriminarea, accesul egal şi funcţionarea în beneficiul membrilor. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieţei asigurărilor, prin oferirea unei alternative la societăţile pe acţiuni şi prin deschiderea posibilităţii ca interesele asigurătorului şi asiguratului să se întâlnească în acelaşi loc şi să aibă interese convergente“, a explicat, pentru „Adevărul“, vicepreşedintele Sectorul Asigurări – Reasigurări, din cadrul ASF, Cornel Coca Constantinescu.

 

Articolul integral pe adevarul.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed