Autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza este valabilă

0
Precizările companiei vin după ce primarul general Sorin Oprescu a anunţat, joi, că a somat firma Millenium Building Development SRL să sisteze lucrările la blocul cu pricina (Cathedral Plaza – n.r.), pentru că autorizaţia de construcţie eliberată de Primăria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie.

„Domnul Primar General, Sorin Oprescu, se află într-o gravă eroare de informare, iar anunţul făcut astăzi (joi – n.r.) privind recentele acţiuni în instanţă demonstrează fie necunoaşterea legislaţiei în vigoare, fie ignorarea situaţiei de drept şi de fapt a autorizaţiei, fie reaua-credinţă. Dorim să reamintim în acest context de decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti din 25.06.2009, care a respins solicitarea de anulare a autorizaţiei de construcţie a complexului „Cathedral Plaza”. (…) Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primăria Sectorului 1, în 24 februarie 2006. Lucrările au fost începute în data de 9 martie 2006. În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, procedurile juridice derulându-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei, deschisă prin decizia Curţii de Apel din 25.06.2009″, spun reprezentanţii Millennium Building Development.

Dezvoltatorii proiectului iau în calcul, în aceste condiţii, şi chemarea în instanţă a lui Oprescu, pentru solicitarea de daune, date fiind „puternicele prejudicii materiale şi de imagine” aduse de primarul general. „Dorim să subliniem, încă o dată, faptul că autorizaţia noastră de construcţie este valabilă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar acţiunea Primarului General încalcă o hotărâre judecătorească irevocabilă, care reprezintă, conform Codului de procedură civilă, o lege. (…) Ne exprimăm de asemenea speranţa ca acest demers (al primarului general – n.r.) să nu aibă legătură cu noul statut al domnului Oprescu, de candidat la alegerile prezidenţiale”, mai spun cei de la Millennium Building Development.

Reprezentanţii companiei consideră, totodată, cel puţin suspect faptul că, timp de un an şi jumătate de la începerea mandatului de primar, Sorin Oprescu a avut verificări succesive ale documentaţiilor referitoare la proiectul Cathedral Plaza şi nu a descoperit absolut nicio neregularitate sau ilegalitate. „Ba mai mult, ne-a confirmat de mai multe ori corectitudinea actelor emise şi ne-a felicitat atât pe noi cât şi public pentru performanţa proiectului”, spun reprezentanţii dezvoltatorului.

Edilul-şef al Capitalei a precizat, joi, că a acţionat în instanţă societatea la Secţia Civilă a Tribunalului Bucureşti, fiind vorba de două cereri, una prin care se solicită constatarea nulităţii absolute a contractelor de concesiune dintre PMB şi Millenium Building încheiate în 2002 şi 2005, iar cealaltă prin care solicită instanţei să se pronunţe asupra dreptului de proprietate pe care municipalitatea îl are pe o suprafaţă de 155 metri pătraţi aflată în zona unde se construieşte Cathedral Plaza.

În prima cerere, s-a solicitat constatarea nulităţii absolute, pentru că, spune Oprescu, nu au fost îndeplinite condiţiile legale, concesionarea nefăcându-se prin licitaţie.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

La începutul lunii octombrie, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că instituţia pe care o conduce are o culpă acumulată în timp, ca urmare a cedării la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, clădire a cărei construire nu ar fi fost posibilă fără insistenţele Arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci că, în mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea clădirii de lângă Catedrala „Sf. Iosif”, iar acum cere cu aceeaşi insistenţă dărâmarea ei. Paleologu mai spunea că nu înţelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire şi care acum aruncă piatra în actualul ministru al Culturii. „La vremea când se decidea avizul de construire a clădirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, într-o scrisoare adresată ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, însă, nu absolvă statul de responsabilitate”, a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Theodor Palelologu a mai afirmat că, în calitate de ministru, îşi asumă misiunea de a nu pleca urechea nici la ceea ce solicită prelaţii, nici investitorii , nici politicienii.