x


 • EUR
  4.6400
  USD
  3.9322
 • 7° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  34135 hPa
string(9) "transport"

Autostrada Transilvania scoate ungurii în stradă: „Este o ruşine că Transilvania va fi legată de Budapesta prin autostradă, dar de Bucureşti, nu“

Nemulţumiţi de faptul că Autostrada Transilvania a rămas de 13 ani doar o promisiune, în timp ce vecinii unguri aduc Autostrada M4 până la graniţa cu România, reprezentanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) au anunţat că vor demara, din 9 septembrie, o serie de proteste.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 16.07.2017, 11:06 | Actualizat: 16.07.2017, 11:06

O serie de proteste sunt anunţate a avea loc, din luna septembrie, împotriva amânării construirii Autostrăzii Transilvania. Anunţul a fost făcut de către Csomortányi István, preşedintele PPMT Bihor.

 

“Vom protesta pe tema Autostrăzii Transilvania Nord, respectiv tronsonul Borş-Suplacu de Barcău. Este o ruşine că de Centenar (n.r. – împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire) România va fi legată de Budapesta prin autostradă, dar de România nu. Proiectul s-a împotmolit iarăşi pe motiv că tronsonul ar traversa un sit Natura 2000 pe raza localităţii Fegernic. Şi tema are actualitate pentru că, chiar în această săptămână, partea ungară a anunţat că a demarat lucrările la ultimul tronson al unei autostrăzi, dintre Berettyóújfalu şi graniţă şi că, practic, autostrada va ajunge până în 2020, cel mai târziu, chiar în pragul Oradiei”, a declarat liderul PPMT Bihor.

 

Csomortányi István a subliniat că situl Natura 2000 din Fegernic a fost propus în anul 2009, când ministru al Mediului era Borbely Laszlo.

 

“De fapt ei sunt de vină pentru că s-a ivit această problemă, pentru că ei (UDMR, n.r.) au condus ministerul în acea vreme”, a spus Csomortányi.

 

Pe 9 septembrie, PPMT va organiza, cu sprijinul ong-urilor interesate şi alţi participanţi, un tur pe biciclete, ce va porni din faţa Prefecturii Bihor unde se va preda un memorandum, până la Marghita, pe traseul autostrăzii neconstruite. Dinspre Sălaj un alt grup de biciclişti se va deplasa, de asemenea, către municipiul Marghita.

 

“Nu suntem de acord cu modul în care guvernele din Bucureşti au tratat şi tratează investiţiile din Ardeal. Vom începe evenimentele de protest după perioada de concedii şi vacanţă”, a mai spus preşedintele PPMT Bihor.

 

La începutul acestei săptămâni, au demarat lucrările de construcţie la tronsonul de capăt al autostrăzii M4, Berettyóujfalu –Nagykereki, tronson ce va ajunge în doi ani la graniţa româno-ungară şi care ar urma să facă legătura cu autostrada Transilvania. La graniţa cu România,autostrada M4 se va opri. Autostrada Transilvaniei, ce măsoară 548 de kilometri, este realizată, în mare parte, doar pe hârtie.

 

Autorităţile maghiare au inaugurat lucrările la tronsonul autostrăzii M4 Berettyoujfalu – Nagykereki. Porţiunea de autostradă are o lungime de 30,4 kilometri, satul Nagykereki aflat în proximitatea graniţei cu România urmând să fie punctul de conexiune cu autostrada ce va trece, când va fi construită, prin satul Parhida, comuna Tămăşeu.

 

“De la Debreţin la Berettyóújfalu se lucrează deja de mult la acest tronson de autostradă. Porţiunea dintre Berettyóújfalu şi localitatea de lângă graniţă Nagykereki este un tronson care va fi gata în doi ani. La Nagykereki ar urma să fie punctul de joncţiune cu autostrada Transilvania de la noi. Astfel s-ar face legătura cu localitatea română Parhida, din comuna Tămăşeu. Aşa au fost planurile de acum câţiva ani. Ce ştim este că în doi ani va fi autostradă la graniţa cu România, din partea ungară. Practic, vom putea urca pe autostradă până în vestul Ungariei” a declarat Adrian Şimon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

 

Porţiunea de autostradă are o lungime de 29,4 kilometri, satul Nagykereki – aflat în apropierea graniţei cu România – urmând să fie punctul de conexiune cu autostrada Transilvania.

 

„În total, Guvernul a alocat peste 2.500 miliarde de forinţi, majoritatea fonduri naţionale, pentru ca, până în anul 2022, să fie construiţi 900 km de autostradă şi drum expres. Trebuie să facem legătura între toate municipiiile şi toate graniţele”, a declarat Homolya Robert, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Naţionale maghiare.

 

„Dacă lucrările din cele două ţări vor fi finalizate, se va face legătura dintre Marea Baltică şi Marea Neagră”, a explicat Pantya.

 

Cei 29.4 kilometri de autostradă vor costapeste 330.000.000 de euro, şi vor fi executaţi în două etape. Astfel, prima etapă prevede realizarea a 2.95 de kilometri de autostradă între Berettyóújfalu şi până la intersecţia cu Drumul Naţional 47, investiţie care prevede şi construcţia a trei poduri noi, a unui spaţiu administrativ şi a unei clădiri pentru Poliţia autostrăzii, a două noduri pentru ieşiri în Berettyóujfalu şi Tepe, plus plantarea a 56.042 de arbuşti. Acest tronson se va finalize până în anul 2019 şi va costa peste 50.000.000 de milioane de euro.

 

Până la finele lui 2020 se va finalize cea de-a doua porţiune de tronson, care va măsura 26.5 kilometri de autostradă. Aceasta va costa peste 260.000.000 de milioane de euro.

 

Pe acest tronson se vor ridica 20 de noi poduri, două noduri la Gáborján şi Nagykereki, un kilometru de panou antifonic, un spaţiu de odihnă şi un cântar pentru maşini de mare tonaj, respectiv plantarea a 360.700 de arbuşti.

 

„Această autostradă ne va ajuta să avem oraşe mai sigure şi mai puţin poluate, preluând traficul din localitate”, a spus primarul Muraközi István, primarul oraşului Berettyóújfalu.

 

La inaugurarea din Ungaria au fost prezenţi şi reprezentanţi şi doi politicieni din Rpmânia. Este vorba despre senatorul Cseke Attila şi deputatul Szabo Odon, ambii de la UDMR.

 

Senatorul Cseke Attila a afirmat că inaugurarea lucrărilor este un mesaj important pentru România, unde nu s-a finalizat, încă, tronsonul Borş – Suplacu de Barcău al autostrăzii Transilvania, care ar trebui să se conecteze la autostrada M4.

 

„Acest eveniment este important ca mesaj şi pentru România. În momentul în care partea maghiară finalizează autostrada, sperăm ca şi tronsonul din Bihor să fie finalizat şi să putem să conectăm cele două autostrăzi, ca să ne bucurăm de autostradă, indiferent de naţionalitate. Din promisiunile ministrului Transporturilor, tronsonul de autostradă din Bihor va fi scos la licitaţie anul acesta. Din păcate, eu cred că în acest an nu se vor mai putea porni lucrările pentru că procedura va ţine câteva luni. Dar important ar fi ca începutul anului viitor să ne găsească în România cu un constructor serios, care să se apuce de treabă şi să finalizeze acel tronson, de fapt nu doar acel tronson, ci şi celelalte care ţin de autostrada Transilvaniei”, a declarat Cseke.

 

Autostrada M4 (E60/E79), care va ajunge până la graniţa româno-ungară, are o lungime totală de 233 kilometri, pe traseul Budapesta – Szolnok – Karcag – Püspökladány – Berettyóújfalu – Nagykereki.

 

La graniţa cu România, autostrada M4 se va opri. Autostrada Transilvaniei, ce măsoară 548 de kilometri, este realizată, în mare parte, doar pe hârtie. Din acest traseu este finalizată porţiunea Bucureşti-Ploieşti, şi Cluj-Turda. Joncţiunea dintre cele două autostrăzi, M4 respectiv Transilvania, ar urma să se facă undeva la 15 km nord de Vama Borş.

 

Lucrările la Autostrada Transilvaniei au început în 2007, dar au fost întrerupte în 2013, când a fost reziliat contractual cu Bechtel, când stadiul lucrărilor este de aproximativ 70%.